Joi, la bursa din Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna octombrie a pierdut 66 de cenţi, până la 97,38 de dolari, după ce anterior coborase la 96,72 de dolari, cea mai mica valoare inregistrata din iulie 2012. La randul lui, pretul barilului american marca light sweet crude (WTI) a scazut 90,43 de dolari, nivel pe care nu l-a mai atins din mai 2013.

Merita amintit ca, in iunie anul curent, după ce insurgenţii islamişti au cucerit mai multe câmpuri petrolifere din nordul Irakului, cotaţia barilul Brent a sarit de 115 dolari. Intre timp insa, oferta de petrol a crescut, iar cererea a ramas neschimbata

Potrivit IEA, în 2014 oferta de petrol a ţărilor ne-membre OPEC ar urma sa progreseze cu 1,6 milioane barili pe zi şi cu alte 1,3 milioane barili pe zi în 2015. Altfel spus, lumea va avea nevoie de mai puţin petrol provenit din statele OPEC.

Ce va face OPEC, in aceste conditii? Organizatia tarilor exportatoare de petrol urmeaza sa prezinte joi raportul sau lunar si, tinand cont de tendintele actuale de crestere a ofertei si scadere a preturilor, este posibil ca membri cartelului sa decide o reducere a productiei sale.

Mai precis sa opreasca acele instalatii puse in functiune cand piata mondiala a petrolului parea sa o ia razna, urcand periculos de rapid rapid pentru sanatatea economiei globale. Acum, pentru ca preturile sa nu coboare la un nivel care sa ameninte bugetele petroliere ale marilor state producatoare din Golful Persic.