In cadrul unei declaratii facuta de la Casa Alba, Obama a subliniat ca Washington este pregatit pentru "o actiune militara precisa, dar numai cand situatia de pe teren o va impune".

In ultimul timp, SUA si-au intensificat zborurile de supraveghere a teritoriului irakian, inclusiv cu ajutorul dronelor si a avioanelor F-18, cu decolare pe de portavionul George H. W. Bush, deplasat in prezent in Golful Persic. Iar seful diplomatiei americane urmeaza sa se deplaseze "zilele viitoare" in Irak.

Cei 300 de consilieri militari americani, proveniti din fortele speciale, vor avea misiunea de a "antrena, a asista si a sustine" fortele irakiene. Acesti militari, care pot, de asemenea, coordona atacuri aeriene, vor fi deplasati in echipe reduse numeric, de 12 oameni, si vor activa pe langa statul major al armatei irakiene.

Dupa opt ani de razboi in Irak si peste 4.500 de morti, "fortele americane nu se vor implica in luptele din Irak", a subliniat Barack Obama. "Dar ii vom ajuta pe irakieni in eforturile lor de combatere a teroristilor care ameninta poporul irakian, regiunea si interesele americane", a adaugat liderul de la Casa Alba.

In acest sens, Washington este gata sa creeze, in nordul Irakului, "centre operationale comune", cu scopul de a impartasi cunostintele si de a coordona operatiunile impotriva jihadistilor miscarii SIIL. Obama a precizat, in context, ca "orice decizie legata de o eventuala actiuni militara va fi luata "exclusiv dupa consultari cu Congresul SUA, cu liderii irakieni si cu cei din regiune".