Din momentul intrarii in cursa prezidentiala, relatiile lui Trump cu presa s-au deteriorat rapid si intr-un mod dramatic. De-a lungul campaniei electorale nu a existat, practic, zi in care o parte a mijloacelor de informare in masa sa nu-l critice pe candidatul republican pentru populistul lui vulgar, lipsa experientei politice, ba chiar pentru lungimea cravatei.

Acum, Trump este in drum spre Casa Alba. O prima intalnire cu presa, convocata in 21 noiembrie de miliardar la resedinta sa, Tower Trump, a fost "un esec total". In orice caz, asa au declarat, sub acoperirea anonimatului mai multi participanti la acea intrevedere, unde  presedintele ales si-a varsat tot "oful acumulat in ultimile luni impotriva unor posturi de televiziune precum CNN, ABC, CBS si MSNB.

In schimb, cu cei de la New York TImes, Trump s-a purtat mult mai civilizat. Printre altele, al a estimat ca, pentru o normalizare a relatiilor cu comunitatea internationala, trebuie rezolvat, inainte de toate, conflictul din Siria, care aduce numai suferinta, distrugeri si moarte. "Am cateva idei pe aceasta tema", a declarat miliardarul american.

Intrebat daca este pregatit pentru o noua "detensionare" a relatiilor cu Rusia, Trump a spus ca, tinand cont de esecul ultimei "detensionari" a dialogului dintre Washington si Moscova, acest cuvant ar trebui eliminat din discutii. In interviul pentru NYT, subiectul Ucraina a fost, oarecum, trecut sub tacere.

In ajunul interviului pentru NYT, Trump a dezvaluit planurile sale pentru primele 100 de zile de presedintie. Primul pas anuntat este retragerea din tratativele privint Parteneriatul Trans-Pacific, tratat care ar fi trebuit sa apropie SUA si tarile din Orientul Indepartat, prin crearea unui fel de "front" economic, menit sa echilibreze influenta economica a Chinei in regiune.

Pe de alta parte, Trump a anuntat ca Pentagonul lucreaza la un nou program de lupta impotriva "amenintarilor, cibernetice si de oricare alta natura, care planeaza asupra securitatii Statelor Unite.