Survenit la numai cateva zile dupa fuziunea de peste 20 de miliarde de dolari dintre United Technologies si Rockwell Collins, anuntul nu face decat sa confirme marile manvre din industria aerospatiala si de aparare a SUA, unde diferitii actori incearca sa-si pastreze beneficiile in fara unor clienti care cer tot mai multe reduceri.

Operatiunea a fost deja aprobata de cele doua intreprinderi si urmeaza sa fie finalizata in primul semestru din 2018, dupa ce va primi unda verde din partea actionarilor si a autoritatilor din domeniul concurentei.

Northrop Grumman a facut mare valva in 2015, cand a castigat in fata rivalilor Boeing si Lockheed Martin un mega-contract de pana la 80 de miliarde de dolari oferit de Pentagon pentru un nou bombardier LRS-B (Long Range Strike-Bomber) sau B-21 Raider.

Noul avion de lupta ar urma sa devina operational undeva la mijlocul deceniului 2020-2030. Deci, de ce Orbital? In opinia analistului Byron Callan, de la Capital Alpha Partners, motoarele de rachete, rachetele si sistemele de contramasuri electrico-optice produse de Orbital vor permite Northrop sa-si largeasca oferta, in special pentru principalul sau client, Departamentul american al apararii.

La randul ei, societatea Orbital este specializata in lansatoare de rachete si rachete si concureaza in special cu SpaceX, grup fondat de miliardarul Elon Musk. Preluarea Orbital reprezinta una dintre cele mai importante achizitii ale Northrop, a carui ultima tranzactie de anvergura dateaza din 2002, cand a cumparat TRW pentru aproximativ 7,8 miliarde de dolari.