China a pus în funcțiune cea mai lungă linie de tren de mare viteză din lume şi cea mai avansată din punct de vedere tehnic. Linia leagă Beijing de Canton, orașe despărţite de circa 2.300 de kilometri. Proiectul reduce de trei ori timpul de transport între cele două metropole, conform France Presse.

Pentru această lansare, China a ales ziua aniversară a figurii tutelare a ţării, Mao Zedong, născut la 26 decembrie 1893. Totodată, însă linia va fi operaţională pentru concediile de Anul Nou lunar - jumătatea lunii februarie - ocazie cu care sute de milioane de chinezi traversează ţara, în cea mai mare migraţie anuală din lume.

Linia dintre Beijing şi Canton, marele pol economic din sudul ţării, are 2.298 km şi este parcursă în opt ore, adică de trei ori mai repede decât până acum. Trenul pentru această linie rulează cu o viteză medie de 300 km/h şi efectuează 35 de opriri, în oraşele cele mai importante.

Tronsoane de mare viteză erau deja în serviciu pe această linie, dar lipsea porţiunea Beijing-Guangzhou.

Primele legături feroviare de mare vitează datează abia din 2007 în China. De atunci, însă, ţara a construit cea mai vastă reţea din lume: peste 8.000 de km la sfârşitul lui 2010, cifră care se va dubla până în 2020.