Căutătorii de forme de viaţă în univers vor trebui să caute însă în altă parte, pentru că noua exoplanetă, botezată Kepler 37b, orbitează prea aproape de propriul soare pentru a putea susţine viaţa. Temperatura la suprafaţa sa este estimată la 371 grade Celsius. Planeta nu are atmosferă şi nici apă la suprafaţa sa acoperită de roci, relateaza Agerpres in pagina electronica.

"Această nouă descoperire ridică posibilitatea ca Universul să fie practic plin de planete, ca jeleurile într-un borcan, cu planete chiar mai mici decât Pământul", a declarat astronomul Geoff Marcy, de la Universitatea Berkeley, California, unul dintre iniţiatorii căutării de planete, dar care nu a participat la descoperirea Kepler 37b.

Prima descoperire a unei planete în afara sistemului nostru solar a avut loc în urmă cu aproape două decenii. De atunci, aceste descoperiri au explodat, accelerate de lansarea telescopului Kepler al NASA, în 2009, în căutarea unei planete gemene a Terrei. Până acum au fost găsite 861 de exoplanete, însă doar de puţină vreme astronomii pot identifica astfel de corpuri cereşti de dimensiuni similare Pământului sau chiar mai mici.

Kepler-37b se află la o distanţă de 210 ani lumină, în constelaţia Lira, îşi încheie mişcarea de revoluţie în numai 13 zile, şi este una dintre cele trei planete cunoscute în acel sistem solar.