Cand spui grota, gandul fuge, de regula, la o galerie subterana, obscura si ingusta. O descriere care nu are nimic in comun cu Hang Son Doong, o structura gigant, trecuta neobservata pana in 1991, cand a fost gasita intrarea in aceasta lume fantastica. Au trecut alti 18 ani pana cand, in 2009, prima expeditie cu adevarat stiintifica a dezvaluit maretia acestui loc. Pentru ca Hang Son Doong este de cinci ori mai vasta decat grota Phong Nha, tot din Vietnam si considerata pana atunci printre cele mai spectaculoase. 

Potrivit estimarilor, Hang Son Doong se intinde pe o lungime de 5 kilometri, are o largime de 150 de metri si 200 de metri inaltime, dimensiuni care-i confera titlul de cea mai mare sala a unei pesteri din lume. La lungime, lider mondial este Mammoth Cave, din statul american Kentucky, pestera formata din 600 de kilometri de galerii.  Dar Hang Son Doong iese din tiparul grotelor obisnuite. Unicitatea ii este conferita de doua impozante „ferestre” care lasa lumina zilei sa patrunda in interior. De asemenea, in grota curge un rau subteran.

Apa si lumina au permis dezvoltarea unei lumi aparte, cu o flora si fauna deosebit de bogate in interiorul pesterii. Maimute, pasari rinocer, lilieci si insecte se adapostesc in aceasta jungla inedita. O lume atat de deosebita, incat multe dintre speciile gasite aici nu erau cunoscute pana acum. Si nu este tot: grota adaposteste stalagmite inalte de 80 de metri si niste piscine enorme. Tot aici pot fi vazute exemplare remarcabine de perle de caverna, mici sfere aflate in interiorul grotelor.