Bucatile de branza au fost gasite in zona gatului si a bustului catorva mumii. In opinia oamenilor de stiita de la Institutul de biologie moleculara si genetica Max Planck, aceste delicatese au fost produse in jurul anului 1615 Inaintea erei noastre. Cercetatorii cred ca la realizarea lor s-a folosit un fermen, metoda utilizata si in prezent pentru obtinerea anumitor tipuri de branzeturi.

Mumiile au fost descoperite in desertul Taklamakan inca din 1930. In vechime, regiunea era locuita de adeptii unei culturi secrete, care-si ingropau rudele in varful dunelor, langa raul demult secat. Trupurile neinsufletite erau asezate sub niste acoperisuri de lemn sub forma de barca si, totul, infasurat in piele.

Cadavrele s-au pastrat in stare aproape perfecta gratiei combinatiei de aer uscat si pamant plin de saruri. Dupa trasaturi, acestui oameni nu erau de tip asiatic. Mumiile purtau caciuli din blana, haine de lana si incalcari din piele.

Oamenii de stiinta nu au putut inca descifra misterul prezentei bucatilor de branza pe respectivele mumii. Se crede, totusi, ca erau lasate acolo drept hrana pentru cealalta viata.