"Pe teritoriul ţării noastre, cele mai vechi date despre statistică şi despre recensăminte de populaţie organizate sunt din perioada intrării romanilor în Dacia. Imediat după ce Traian a reuşit să ocupe o parte din Dacia organizează primele recensăminte. El cucerise o provincie foarte bogată şi dorea să ştie pe ce resurse poate conta de acum încolo. Se spune că Imperiul roman a reuşit să îşi prelungească existenţa cu cel puţin 200 de ani pe baza resurselor pe care Traian le-a obţinut din Dacia", a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al instituţiei, citat de agerpres.

El a amintit că Traian a făcut în 107 un prim recensământ pentru populaţie.

"A făcut în 107 un prim recensământ de populaţie şi pentru a avea o informaţie permanentizată despre această zonă stabileşte două centre statistice, una la Ulpia Traiana, altul la Sarmisegetuza unde se centralizau informaţii privind datele legate de aur, miere - erau două dintre bogăţiile principale ale Daciei, păduri, alte metale - şi, nu în ultimul rând, şi despre oamenii care locuiau aici", a mai afirmat Alexandrescu.

Institutul Naţional de Statistică (INS) organizează, marţi, Ziua Porţilor Deschise cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii.

"Institutul National de Statistică îşi deschide porţile tuturor celor care vor sa cunoască, la ea acasă, instituţia care, prin informaţiile produse şi puse la dispoziţia publicului, oferă imaginea completă a vieţii economice şi sociale a României de astăzi", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit INS, în urmă cu cinci ani, la 20 octombrie 2010 a fost celebrată pentru prima oară o zi dedicată punerii în valoare a importanţei pe care o are statistica oficială în viaţa societăţii.

"A fost o experienţă întru totul reuşită, ceea ce a determinat Organizaţia Naţiunilor Unite ca, prin Hotarârea nr 69/282, să decidă permanentizarea sărbătoririi Zilei Mondiale a Statisticii, la fiecare cinci ani, anul acesta deviza aleasă fiind 'Statistici mai bune pentru o viaţă mai bună', spune INS.

Institutul Naţional de Statistică organizează 'Ziua Porţilor Deschise' sub genericul '156 de ani de statistică oficială românească în 120 de minute'.