Pare de necrezut, dar în spitale universitare din Japonia, din Iran sau din Rusia, în laboratoarele unor facultăți de medicină și farmacie din Italia, din Israel, din India sau din Franța, ceapa se află în topul celor mai cercetate legume.

Concluzia: ceapa are un potențial vindecător uluitor, pe care dacă noi, oamenii moderni, l-am cunoaște în profunzime, am putea să ne punem la adăpost și chiar să ne tratăm de boli pe care, deocamdată, medicina modernă nu știe să le vindece.
Boli ce pot fi prevenite cu ceapă

Cancerul - un studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populațiilor din sudul Europei arată că există o proporție inversă între frecvența utilizării cepei în alimentație și riscul de apariție al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel ca usturoiul și prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanță protectoare împotriva apariției cancerului. Consumul de ceapă (cel puțin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o reducere de cel puțin 50% a riscului de apariție a cancerului de stomac, dar și cu o reducere semnificativă a incidenței cancerului de sân.

Litiază renală cu urați - este foarte bine prevenită de consumul zilnic al unei salate de ceapă (120 g), asezonată cu suc de lămâie. Substanțele active din ceapă dizolvă calculii cu urați și previne formarea altora noi.

Diabetul - două studii independente făcute de spitalele universitare ale unor facultăți de medicină din India arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 g, zilnic) scade glicemia, prevenind și chiar tratând diabetul. Interesant este că în aceleași studii s-a pus în evidență un alt fapt remarcabil: ceapa NU reduce nivelul glicemiei la cei care nu suferă de diabet.

Ateroscleroza - un studiu preliminar realizat cu voluntari bărbați arată că administrarea a 50 g de ceapă proaspătă pe zi diminuează foarte mult riscul creșterii colesterolului seric, determinat de o alimentație cu un conținut ridicat de grăsimi. De asemenea, consumul de ceapă previne ateroscleroza, ischemia cardiacă și ameliorează hipertensiunea.

Îmbătrânirea prematură - un studiu făcut de o echipă de medici de la Novi Sad, Serbia, arată că ceapa crudă consumată zilnic are efecte bune de combatere a afecțiunilor cardiovasculare și a îmbătrânirii, datorită neutralizării radicalilor liberi de către substanțele antioxidante din ceapă.
Tratamente interne cu ceapă

Tulburări de memorie - se tratează cu ceapă crudă, câte 80 g pe zi. Substanțele active din ceapă au efecte neuroprotectoare și îmbunătățesc irigarea cu sânge a creierului. Tratamentul cu ceapă înlătură mai ales problemele legate de memoria de scurtă durată, adică exact cea care este cel mai afectată în primele faze la bolnavii cu Alzheimer. Tratamentele cu ceapă îmbunătățesc totodată și coordonarea motorie, fiind o șansă pentru persoanele în vârstă.

Depresie - 2-4 linguri de suc proaspăt de ceapă, administrat dimineața și seara, sunt un leac surprinzător de puternic împotriva depresiei. Sucul foarte proaspăt de ceapă, administrat pe stomacul gol, cu puțin suc de fructe (mere sau portocale), stimulează puternic activitatea sistemului nervos central, inducând o stare de vioiciune, optimism, dorință de acțiune.

Sterilitate masculină - ceapa consumată sub formă de salată este un stimulent al activității gonadelor la bărbați, îmbunătățind producția de spermă, dar și de testosteron. Astfel, ceapa este și o speranță în tratamentul efeminării bărbaților moderni, care au ajuns din cauza tulburărilor endocrine produse de alimentație, de sedentarism ori de consumul de alcool, să se confrunte în număr tot mai mare cu obezitatea, celulita, vergeturile, ginecomastia etc.

Tuse persistentă, tuse convulsivă - se bea decoct de ceapă cât de fierbinte posibil, îndulcit cu miere. 2-3 căni pe zi din acest remediu prea putin plăcut la gust, ba chiar respingător pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secrețiilor de pe arborele bronșic, de refacere a epiteliilor distruse de infecția respiratorie.

Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro

Citeste si Beneficiile miraculoase ale hreanului asupra sănătății