Ceea ce inseamna ca omenirea s-a apropiat cu doua minute de un dezastru global care ar putea apropia sfarsitul lumii. Altfel spus, tensiunea la nivel global a atins cote maxime, iar progresele realizate in domeniul armelor de distrugere in masa fac tot mai posibila izbucnirea unui conflict atomic.

De subliniat ca nu toti expertii care "gestioneaza" acest Ceas al apocalipsei nu impartasesc sunt de aceeasi parere. Unii considera ca principalul pericol care planeaza asupra omenii este incalzirea globala, urmata de modernizarea arsenalelor nucleare si existenta unui numar exagerat de astfel de arme.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta sustin la unison ca liderii mondiali au esuat, demonstrans incompetenta in protejarea cetatenilor lumii fata de asemenea amenintari.

Se pare ca, in contextul deteriorarii majore a relatiilor dintre SUA si Rusia, Ceasul apocalipsei va fi actualizat din nou in 2016, apropiind si mai mult momentul de cumpana. In 2014, nu s-a umblat la ceas.

Ultima data, ceasul a fost modificat la inceputul anului 2012, dupa accidentul de la centrala nucleara nipona Fukushima si pe fondul epidemiei de "gripa aviara" H5N1.