'Anunț oficial că dacă un soldat rus se află, fără permisiune, pe teritoriul vostru puteti trage pentru a ucide. Noi nu putem fi ignorati", a spus Kadârov, într-o înregistrare video difuzată de televiziunea locală, Groznai TV.

'Noi nu avem dreptul de a părăsi teritoriul nostru pentru a desfășura operațiuni antiteroriste împotriva extremiștilor în Ingușetia (republica vecină Ceceniei în Caucazul rus). Dacă aveți sub control un teritoriu, atunci voi trebuie să-l controlați', a declarat Kadarov.

Ordinul intervine după moartea unui cecen ucis de membri ai forțelor de securitate din regiunea vecină Stavropol. Djambulat Dadaev, căutat de forțele federale ruse, s-ar fi opus arestării, potrivit media ruse, citate de Reuters.

Cecenia, anterior secesionistă, este în continuare parte integrantă a Federației Ruse și liderul său a fost făcut Erou al Rusiei de către președintele Vladimir Putin în persoană. Kremlinul a refuzat să comenteze declarația lui Kadarov:

În vârstă de 38 de ani, Ramzan Kadarov, 'prieten' al actorului francez Gérard Depardieu, conduce cu o mână de fier mica republică caucaziană din februarie 2007, când la decizia lui Putin a luat locul tatălui său, muftiul Ahmad, ucis într-un atentat, la 9 mai 2004.