Avocatul german Heinz Joseph Zehr a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) acuzand acțiunile ilegale ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei, potrivit newsru.ua. 

In declarație, avocatul face referire la articolul 2 alineatul 4 din Carta ONU, conform căruia toate statele membre ale ONU, în relațiile lor internaționale, ar trebui să se abțină de la orice utilizare a forței sau la amenințarea cu forța, sa încalce integritatea teritorială sau independența politică a unui alt de stat.

El explica faptul ca, în conformitate cu acest articol, ocupația rusă a teritoriului Ucrainei, Crimeea, încalcă dreptul internațional.

Totodata, organizarea referendumului din Crimeea s-a facut în condiții contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului.

În prezent, plangerea avocatului se afla in faza admiterii spre examinare. Din motive formale instanța de judecată nu poate respinge examinarea acestei plangeri. Heinz Joseph Zehr sugerează că o astfel de actiune poate preveni un eventual consens diplomatic care ar aparea in aceasta problema.

În cazul în care plangerea este admisa și luata în considerare, pe numele președintelui Federației Ruse ar putea fi emis un mandat de arestare.