Curtea a stabilit că, în toamna lui 2006, "autorităţie ruse au dus o politică coordonată de arestare, încarcerare şi expulzare a cetăţenilor georgieni". Această politică a avut un "caracter arbitrar", potrivit Curţii.

Aceste expulzări, care au vizat georgieni stabiliţi pe teritoriul rus, au fost hotărâte de către Moscova ca represalii faţă de decizia autorităţilor de la Tbilisi, la sfârşitul lui septembrie 2006, de a aresta şi apoi de a expulza ofiţeri ruşi suspectaţi de spionaj.

Rusia a reactionat dur in urma arestarii ofiterilor sai. A fost blocata circulatia rutiera spre si dinspre Georgia, posta, suspendata eliberarea de vize si oprite importurile de produse georgiene.

Apoi, mii de persoane de origine georgiana au fost arestate, plasate în retenţie în condiţii "mizerabile" şi expulzate în mod brutal către ţara lor, a pledat în faţa Curţii de la Strasbourg, într-o audienţă, pe 12 iunie, reprezentanta Guvernului georgian Tina Burjaliani.

In acelasi timp, cetatenii georgieni nu au beneficiat de aparare corespunzatoare si de multe ori au fost condamnat la expulzare fara sa fie vazuti de judecatori.

Această politică, "orchestrată" de către autorităţile ruse, s-a tradus în "încălcări masive ale drepturilor omului", a afirmat ea.

In total, in cateva luni au fost expulzati peste 7.000 de georgieni, iar din cauza brutalitatii cu care autoritatile ruse au operat expulzarile, cateva persoane au decedat.

Reprezentantul Guvernului rus Grigori Matiuşkin a respins orice idee de "campanie antigeorgiană" din partea Rusiei. Subliniind că Moscova are un "drept suveran în domeniul controlului imigraţiei", el a afirmat că georgienii au fost expulzaţi în cadrul unor proceduri "normale".