Judecătorii instanţei de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru încălcarea a patru drepturi fundamentale ale ex-premierului ucrainean. Curtea a declarat în special că întemniţarea dnei Timoşenko a fost 'arbitrară'.

Astfel, completul de judecată a constatat mai multe încălcari ale articolului 5 din Convenţia Europeana a Drepturilor Omului ('Dreptul la libertate şi securitate') şi ale articolului 18 alineatul ('Limitarea utilizării restricţiilor faţă de drepturi').

Cu toate acestea, CEDO a respins plângerea fostului premier privind presupusele rele tratamente la care a fost supusă în închisoare. În plus, judecătorii instanţei de la Strasbourg estimează că dna Timoşenko a fost împiedicată să conteste în justiţie plasarea sa în detenţie. Important, mai relevă ei, e că 'încarcerarea acesteia, liderul unuia din principalele partide de opoziţie', nu a fost motivată de riscul sustragerii opozantei din faţa autorităţii judiciare, ci 'din alte motive'.

După această decizie a CEDO, avocatul fostului premier, Serghei Vlassenko, a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici punerea 'imediată' în libertate a clientei sale. 'Fac apel la preşedintele Ianokouvici să pună în aplicare decizia. Singura modalitate de a o transpune în practică este de a-i reda libertatea Iuliei Timoşenko', a declarat el.

'Preşedintele (Ianukovici) se teme de Timoşenko, deoarece ea este singurul politician capabil să-l bată în orice fel de alegeri. Acesta este motivul pentru care ea este la închisoare! ', a mai spus avocatul fostului prim-ministru.

Cu toate acestea, decizia de marţi nu este definitivă. Ambele părţi pot în termen de trei luni să solicite o reconsiderare a cazului de către autoritatea supremă a CEDO, Marea Cameră.

Timoşenko, unul din artizanii Revoluţiei Portocalii din 2004, a fost condamnată la şapte ani de închisoare în octombrie 2011, pentru abuz de putere în negocierea unui contract de gaze cu Rusia, pe care actualele autorităţi de la Kiev îl consideră păgubos pentru Ucraina.

Fosta şefă a guvernului ucrainean susţine că întemniţarea sa a avut ca scop s-o ţină departe de politică, prin încălcarea drepturilor sale fundamentale.