"CNB a identificat deficienţe serioase, în special în ceea ce priveşte managementul riscurilor de credit şi de piaţă, care pun în pericol stabilitatea ERB. Managementul deficient al riscului de credit are un impact negativ asupra portofoliului de credit al băncii", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale, scrie agerpres.

Un alt motiv care a dus la revocarea licenţei ERB îl constituie achiziţiile de obligaţiuni efectuate cu încălcarea legislaţiei. CNB a adăugat că va propune tribunalului să numească un lichidator pentru ERB Bank.

Banca Naţională a Cehiei a acordat în 2008 o licenţă de funcţionare acestei bănci, denumită la acea dată European-Russian Bank, care, în 2015, şi-a schimbat numele în ERB Bank. Această licenţă era valabilă pentru întreg teritoriul Uniunii Europene. Controlată de omul de afaceri rus Roman Popov, ERB Bank îşi propunea să finanţeze proiecte de cooperare între Rusia şi Cehia, în special exporturi ale Cehiei spre Rusia. La finele lui 2015, ERB Bank număra peste 6.000 de clienţi şi aproape 10.000 de conturi, în valoare totală de 5,1 miliarde de coroane (189 milioane de euro).