Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor din Cehia s-au tot plans de alimentele de calitate inferioară vândute de marile companii, dar până acum nu au avut instrumentele necesare pentru a face ceva deoarece astfel de vânzări sunt legale în UE atâta timp cât pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.

Marian Jurecka a precizat că a cerut efectuarea unui studiu privind calitatea alimentelor, care va fi gata până în luna iunie. Concluziile acestui studiu, împreună cu datele din Slovacia şi alte ţări, vor fi folosite ulterior pentru a cere schimbarea reglementărilor la nivelul UE. Este posibil să fie incluse şi alte categorii de produse, precum detergenţii, scrie agerpres.

"Obiectivul nostru principal este să schimbăm legislaţia UE, astfel încât dacă un produs are acelaşi producător şi acelaşi ambalaj, astfel că la prima vedere este acelaşi produs, să conţină aceleaşi ingrediente", a spus Jurecka. Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina şi o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse cu ingrediente diferite.

Potrivit Eurostat, pe ansamblu, preţul produselor alimentare este cu 25% mai mic în Cehia decât în ţara vecină Germania. Această situaţie se datorează, printre altele, costurilor şi standardele de viaţă locale mai mici. Ministrul ceh al Agriculturii susţine că produsele trebuie să respecte aceleaşi standarde de calitate pe piaţa unică. "Dacă este o piaţă unică, atunci să avem acces la aceeaşi calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toţi consumatorii', a spus Jurecka.

În schimb, companiile susţin că se adaptează la gusturile locale prin folosirea unor reţete diferite. Jurecka a respins acest argument, subliniind că timp de secole toate ţările din Europa Centrală au făcut parte din acelaşi imperiu. "Nu cred ca cehii şi austriecii au gusturi atât de diferite. Dacă te uiţi la meniul nostru, datorită Imperiului Austro-Ungar avem gusturi similare', a spus ministrul ceh al Agriculturii.