Rezistenta microorganismelor la antibiotice constituie una dintre cele mai acute probleme ale medicinii moderne. Este, totusi, posibil ca agentii care favorizeaza aparitia tuberculozei, a antraxului sau a dezinteriei sa fie invinsi cu ajutorul antibioticelor cu un mecanism principial nou de actiune.

Cercetatorii din Pensilvanya au analizat 663.000 de molecule pretendente, selectand din acest total numai 46, capabile sa distruga selectiv procesul de sinteza a proteinelor bacteriene in etapa finala de „control al calitatii” la citirea informatiilor ARN-ului ribozonal. Apoi, a fost testata eficienta celor 46 de molecule la transmiterea altor bacterii patogene, precum Shigella, Slamonella si Bacillus anthracis. Una dintre aceste molecule, care a primit indicele de clasificare KKL-35 s-a dovedit, in opinia oamenilor de stiinta, cea mai de perspectiva.

„Am descoperit ca aceasta componenta KKL-35 inhiba transmisia unor baterii foarte indepartate din punctul de vedere al inrudirii, ceea ce ne permite sa credem ca respectiva molecula are darul de a actiona impotriva unui spectru foarte larg de microorganisme. In ceea ce priveste Shigella si Bacillus anthracis, am reusit sa demonstram ca in prezenta KKL-35, celulele lor au murit pentru ca molecula a blocat procesul de re-transmitere”, a explicat profesorul Kenneth C. Keiler.

Studiile au demonstrat ca, fata preparatele folosite in prezent, KKL-35 este de 100 de ori mai eficient in anihilarea acestor microbi. In opinia specialistilor, bacteriile nu vor reusi prea curand sa dobandeasca rezistenta la noile antibiotice, elaborate pe baza KKL-35. Desigur, la un moment, bacteriile vor invata sa lupte impotriva noului medicament, dar pana atunci exista sansa de a castiga un timp pretios pentru gasirea si altor remedii de vindecare a acestor afectiuni.