Fondul public de pensii al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, a afisat anul trecut un randament de 7,6%, valoarea lui dublandu-se, practic, in decurs de trei ani, a anuntat Banca Norvegiei.

Plasat in actiuni, obligatiuni si in imobiliare aproape pretutindeni in lume, fondul a valorat 6.431 miliarde de coroane (745,1 miliarde euro) la sfarsitul anului 2014. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cei 5,2 de norvegieni este, practic, milionar. Cel putin pe hartie. La sfarsitul anului 2011, fondul valora 3.312 miliarde de coroane.

in 2014, fondul a castigat 544 miliarde de coroane gratie investitiilor realizate, profitand in special de cresterea pietei de actiuni, care reprezinta 61,3% din portofoliul sau, al carui randament a atins 7,9%. Cel de obligatiuni (36,5% din portofoliu) a progresat cu 6,9% si cel imobiliar (2,2%), cu 10,4%.

Norvegia directioneaza spre acest fond aproape toate incasarile obtinute din vanzarile de petrol si nu autorizeaza decat a 4% din acesti bani, o cifra arbitrara care corespunde unui randament estimat.

Aceasta enorma mana financiara este gestionata pe baza unor reguli etice stabilite de parlament si care interzice investiii in grupuri care se fac vinovate de violarea drepturilor omului, precum fabricantii de armament sau producatorii de tigari. Exista, in acest sens, o lista neagra, care cuprinde, printre altele, companiile EADS, Boeing, Safran, Philip Morris sau Wal-Mart.