Nu este prima data cand o sticla este gasita la distanta de zeci de ani dupa ce a fost aruncata in apa. De aceasta data insa, rezistenta vasului i-a surprins pe specialisti. „Cu siguranta este un eveniment unic. Sticla este intacta”, a comentat Iger von Neuhoff, de la Museul maritim din Hamburg.

Cartea postala introdusa in mai 1913 de Platz nu a rezistat atat de bine. Totusi, o parte a mesajului s-a pastrat. Platz cerea celui care gasea sticla sa i-o aduca acasa, la Berlin, la adresa indicata. Dar Platz a decedat in 1946. Descoperita cu ajutorul unui expert in genealogie, nepoata lui, Angela Erdmann, a primit sticla lansata in mare de bunicul pe care nu l-a cunoscut niciodata.

„A fost ceva incredibil. Un moment deosebit de emotionant. Am plans”, a relatat Angela, citata de The Local. Sticla si cartea postala vor fi expuse la muzeul din Hamburg pana in luna mai, cand va fi preluata de specialistii curiosi sa descifreze si restul mesajului.

Alte sticle

In 2013, un grup de cercetatori au descoperit o sticla ascunsa in 1959 printre mii de pietre pe o insula nelocuita din Canada arctica de doi oameni de stiinta, care preziceau in mesajul lor topirea calotei glaciare.

Recordul inca in vigoare dateaza din 2012, un mesaj a fost gasita, dupa 98 de ani, in largul coastelor scotiene. In 1912, o echipa a Scolii de navigatie din Glasgow au aruncat in mare 1890 de sticle, pentru a studia curentii marini din jurul Scotiei. Pana in prezent au fost gasite numai 315 sticle.