Desmond si-a inceput cariera la varsta de 15 ani cand, renuntand la scoala, a inceput sa lucreze pentru Thomson Group. La 21 de ani, el avea deja o locuinta proprie si doua magazine de comercializare a aparturii de inregistrare a muzicii.

In 1974, tanarul om de afaceri a reusit sa uneasca muzica si reclama, fondand revista lunara International Musician & Recording World, publicatie care a cucerit rapid popularitate si care a constituit, practic, piatra de temelie pentru viitorul imperiu Northern & Shell.

In 1983, Richard Desmond, a carui avere este estimata de revista americana Forbes la 2,4 miliarde de dolari, a cumparat licenta pentru lansarea publicatiei Penthouse, afacere vanduta 9 ani mai tarziu pentru 9 milioane de lire sterline.

In 1993 Desmond a scos revista Ok!, iar in 2000 a achizitionat pentru 125 de milioane de lire sterline grupul media Express Newspapers, din care fac parte Daily Express, Sungay Express, Daily Sar si Daily Star Sunday.

Recent insa, patronul Northem & Shell a primit din partea Uniunii nationale a jurnalistilor porecla de "cel mai zgarcit miliardar" al Marii Britanii. O eticheta care i-a fost "lipita" pentru intentia declarata a omului de afaceri de a concedia o treime din angajatii publicatiilor Express, pentru a economisi pe an pana la 10 milioane de lire sterline.

O decizie care survine in contextul unei tranzactii foarte reusite, in urma careia Richard Desmond a castigat 450 milioane de lire sterline. Este vorba de vanzarea canalului comercial Channel 5, cumparat de miliardarul britanic in 2010 cu 103 milioane de lire sterline, grupului Viacom, proprietarul MTV.