Autorul materialului din publicatia americana a inscris pe lista celor mai mari superputeri din toate timpurile cinci pretendenti la acest titlu: Imperiul roman, cel mongol, britanic, URSS si Statele Unite.

Imperiul roman

Chiar daca nu s-a extins asupra unor tari precum India si China, stralucirea si puterea Imperiului roman nu poate fi pusa la indoiala in Orientul Mijlociu si Europa, sustine Akhilesh Pillalamarri. El a cuprins importante teritorii si civilizatii, inclusiv Grecia, Anatolia sau Italia, iar in perioada de maxima glorie, populatia impericului a atins aproximativ 60 de milioane de oamen.

Resusele uriase ale Imperiului i-au permis sa nu depinda de comert, fara a puse, desigur, la socoteala, marfurile de lux. In plus, Imperiul a dispus de o suprematie militara uriasa asupra vecinilor, cu o singura exceptie: Persia, ingenuncheata, in cele din urma.

De fapt, legiunile romane s-au dovedit invincibile in toate bataliile decisive. Intr-un final, Roma a cazut, dar nu din cauza amenintarilor din afara. Au distrus-o permanentele razboaie interne, o economie slabita si dependenta exagerata de mercenari.

Imperiul mongol

Uluitor cum un grup de triburi mongole a reusit sa invinga imperii, de sute de ori mai mari. Putin la numar, mongolii posedau insa o tactica de lupta ireprosabila, erau foarte mobili si foloseau avantajele tehnice ale popoarelor cucerite. In plus, stiau foarte bine sa-si organizeze zonele din spatele liniei frontului si aprovizionarea. 

Ocupand partea de nord a Chinei si pustiind, practic, Asia centrala dupa ucidere ambasadorilor mongoli, Ginghis Han, unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurilor, a pus stapanire, practic, pe intreaga regiune in 1219-1221. A fost  una dintre cele mai nemiloase atacuri din istoria omenirii.

Urmasii lui Ginghis Han au condus imperiul, ocupand o mare parte a Eurasiei, inclusiv tot Orientul Mijlociu, unele zone din Europa orientala, China si Rusi. Dupa o perioada de liniste si calm, imperiul s-a destramat din cauza neintelegerilor dintre conducatorii lui.

Imperiul britanic

La inceputul secolului 20, imperiul britanic ocupa un sfert din teritoriul Pamantului. A fost atat de intins, incat "deasupra lui niciodata nu apunea soarele".

Spre deosebire de imperiile anterioare, cel britanic isi concentra forta pe flota militara, care a asigurat libertate de navigatie pe marile lumii, luptand impotriva piratilor si a robiei. Imperiul s-a bazat pe comert si pe controlul punctelor strategice. Canalul de Suez, stramtoarile Ormuz,  Malacca, portul Aden, Gibraltar - toate au fost teritoriu britanic.

Uniunea Sovietica

Probabil a fost inevitabil ca o tara atat de mare si de bogata in resursa sa devina o superputere. URSS a mostenit o mare parte a populatiei si teritoriul Imperiului rus, botezat "inchisoarea popoarelor". Unul dintre atuurile sovieticilor a fost dimensiunea uriasa a statului lor si de aceea era foarte greu de cucerit o asemenea tara. Hitler s-a convins pe propria piele, de altfel.

Punctul culminant al existentei URSS a fost ocuparea Europei de est. Armata rosie, detinatoare a armei atomice, a invatat, de-a lungul timpului sa lupte, devenind un fel de colos imposibil de infrant de inamic.

Statele Unite ale Americii

Statele Unite au devenit o adevarata superputere mondiala dupa al doilea Razboi mondial. La sfarsitul conflagratiei, America reprezenta jumatate din PIB-ul global. Asa ceva nu a reusit nici o alta tara, nici inainte, nici dupa. Timp de 40 de ani, SUA s-au infruntat cu URSS, dar americanii au fost intotdeauna mai puternici gratiei economiei lor, pozitiei geografice si aliatilor.

Dupa dezintegrarea URSS, Statele Unite au ajuns sa detina suprematia aproape totala din punct de vedere militar si tehnic in aer si pe mare, obtinand avantaje considerabile in operatiuni terestre cu utilizarea armamentului conventional.

Statele Unite combina unele dintre cele mai bune caracteristici ale anterioarelor superputeri. La fel ca, odinioara, URSS, America se intinde pe un continent si detine importante resurse naturale. Are o armata puternica, in stare sa distruga orice adversar, asa cum au facut, la timpul lor, mongolii. Precum romanii, americanii nu au un inamic militar pe masura lor.

Dar cel mai important este faptul ca SUA, dupa modelul imperiului britanic, si-au construit puterea cu ajutorul comertului, un instrument pasnic si eficient de a crea dependenta.

Dar, concluzioneaza Akhilesh Pillalamarri, nu trebuie uitat faptul ca toate superputerile si-au incetat, la un moment dat, existenta si, de cele mai multe ori, acest lucru s-a intamplat in virtutea unor evenimente interne. Un detaliu care nu trebuie ignorat chiar si de cele mai mari superputeri, indiferent de suprematia lor militara si economica.