Aproape fiecare dintre cei care dispun de sume de bani suplimentare încearcă să le investească cât mai profitabil. Pentru românii care aleg economisirea bancară, depozitele cu o maturitate de 3 luni, constituite la ghişeul unităţilor bancare, pot fi o soluţie rezonabilă, atât ca nivel al dobânzii, cât şi ca frecvenţă a încasării acesteia pentru traversarea acestei perioade dificile. Iată, în continuare, topul celor mai ridicate dobânzi la economisirea în euro.

4,5% reprezintă cea mai mare rată de dobândă (pe an) ce se poate obţine la depozitele în euro constituite pe termen de 3 luni şi este acordată de ATE Bank România pentru Depozitul la Termen. Suma minimă este de 100 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,5% (minim 2 lei).

4% reprezintă rata de dobândă acordată de trei bănci: Banca Românească pentru Depozitul la termen cu dobândă fixă, Volksbank pentru Depozit Sigur şi Bank of Cyprus pentru Depozitul cu plata dobânzii la maturitate. La Banca Românească, suma minimă este de 150 euro, comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,5% (minim 2 euro). Volksbank solicită o sumă minimă de 10 euro şi percepe un comision de eliberare numerar înainte/după scadenţă de 0,4% (minim 2 euro) pentru sume mai mici de 3.000 euro sau pentru retrageri de sume mai mari, anunţate cu minim 2 zile în prealabil. Comisionul creşte însă la 1% pentru sumele mai mari de 3.000 euro pentru care retragerea nu a fost anunţată cu minim 2 zile înainte.

La Bank of Cyprus, suma minimă este de 250 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,5% (minim 6 lei). Comisionul urcă la 1% pentru retrageri neprogramate mai mari de 15.000 lei (echivalent).

3,97% pe „podium” urcă din nou Bank of Cyprus, de data aceasta cu Depozitul Tot Înainte. Suma minimă este de 500 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,50% (minim 6 lei). Pentru retragerile neprogramate, mai mari de 15.000 de euro, comisionul devine 1%.

3,75% este rata afişată de Alpha Bank pentru Depozitul la termen. Suma minimă este de numai 15 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,5% (minim 1 euro). În ziua scadenţei şi în următoarele 3 zile lucrătoare, banca nu percepe niciun fel de taxă.

3,5% pentru această dobândă concurează două bănci: Banca Feroviară, cu Depozitul Intercity şi Banca Comerciala Carpatica cu Depozitul la termen cu plata dobânzii la scadenţă. La Banca Feroviară, suma minimă este de 25 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,4% (minim 1 euro).
Banca Comercială Carpatica solicită o sumă minimă de 100 euro şi percepe un comision de eliberare numerar înainte/ după scadenţă de 0,40% (minim 2 euro).

3,45% este rata afişată de Garanti Bank pentru Depozitul la termen. Suma minimă este de 200 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,5% (minim 2 euro).

3,35% Piraeus Bank acordă această dobândă la Depozitul Star. Suma minimă este de 100 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,6% (minim 2 euro).

3,30% reprezintă dobânda oferită de ProCredit Bank pentru Depozitul Clasic. Suma minimă este de 100 euro. Retragerea de numerar este gratuită pentru sume retrase în termen de 5 zile lucrătoare de la scadenţă (până la echivalentul a 10.000 euro/depozit). Comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,55% (minim 1 euro). Banca percepe un comision suplimentar de 0,25% pentru retragerile de numerar de peste 5.000 euro fără înştiinţarea prealabilă de 2 zile. Şi Bancpost acordă această dobândă pentru Depozit Prim, pentru sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 euro. În cazul desfiinţării depozitului înainte de scadenţă, banca aplică o penalizare egală cu dobânda calculată până la momentul lichidării. Suma maximă este de 5.000 euro, iar cea minimă de 1000 euro. Comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,4% (minim 2 euro).

3,25% dobânda este acordată de Banca Transilvania la Depozitul Clasic. Instituţia solicită o sumă minimă de 250 euro şi percepe un comision de eliberare numerar înainte/după scadenţă de 0,50% (minim 1 euro). Retragerea în ziua scadenţei nu este gratuită, fiind comisonată cu 0,5%. La rândul său, Credit Europe Bank oferă această rată de dobândă pentru Depozitul la termen. Suma minimă este de 100 euro, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,5% (minim 2 euro).

3,20% reprezintă rata de dobândă acordată de Credit Agricole pentru Depozitul la termen. Banca solicită o sumă maximă de 10.000 euro şi una minimă de 500 euro. Comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă de 0,65% (minim 3 euro).