Buget mediu pentru un city break iarna

La fel ca în timpul verii, și iarna escapadele city break în Europa se află în topul celor mai căutate minivacanțe de către turiștii români. Spre deosebire de sezonul estival, iarna prețurile pachetelor city break sunt ceva mai mici, astfel că un pachet de 2 nopți care include bilete de avion  dus-întors și cazarea pentru 2 nopți costă, în medie, în jur de 200 de euro.  Un city break în Viena, Praga sau Roma nu depășește 200 euro. Dacă nu ești interesat doar de târgurile de Crăciun, iar vremea destul de friguroasă din Praga sau Viena nu te atrage prea mult, ai putea opta pentru o minivacanță în partea vestică a Europei, cum ar fi un city break în Barcelona, care te ajunge ceva mai mult de 250 euro de persoană sau o minivacanță în Lisabona, în extremitatea vestică a continentului european, la un preț similar.

 

În extra-sezon, prețul pentru o cameră de hotel în Roma, Viena, Praga sau Barcelona poate fi și cu până la 30% mai ieftin, iar biletele de avion low-cost cumpărate cu două luni înainte nu depășesc 50 de euro dus-întors spre destinații precum Roma, Milano, Bruxelles sau Londra. Din punctul acesta de vedere, iarna e o perioadă mai bună pentru călătorii cu o agendă dinainte stabilită și pentru minivacanțe în timpul cărora știi sigur ce vrei să faci, fie că vrei să mergi la shopping într-un city break în Milano, să vizitezi  Piața de Crăciun într-un city break în Praga sau să mergi, în sfârșit, la Vatican și Muzeele Vaticanului într-un city break la Roma iarna. În plus, nu trebuie să îți mai faci griji pentru aglomerație. Spre deosebire de lunile aprilie-octombrie, când orașele europene sunt supra-aglomerate, în extra-sezon poți să eviți cozile de la intrarea în cele mai populare obiective turistice. Așa că poți să călătorești împotriva curentului dacă știi exact ce îți dorești de la următoarea vacanță.

 

Un alt factor care contribuie substanțial la creșterea vânzărilor pe segmentul biletelor de avion și a minivacanțelor de iarnă e legat de numărul mare de zboruri disponibile spre cele mai populare destinații din Europa, nu doar din Capitală, ci și din cele mai importante orașe din provincie. Tinerii preferă să își cumpere pachete city break și în Barcelona și Roma, atrași fiind de vremea mai puțin rece din cele două orașe, dar și de potențialul cultural. Spre deosebire de sezonul estival, când Roma și Barcelona sunt pline de turiști, în perioada iernii poți vizita fără să stai la coadă cele mai frumoase muzee și galerii de artă, biserici și catedrale. Dacă îți petreci doar două sau trei zile la destinație, nu ai nevoie de mai mult de 100 sau 200 euro bani de cheltuială. Dacă vrei să vizitezi muzee și să faci cumpărături, ai nevoie de ceva mai mulți bani de buzunar, dacă nu, nu ai de ce să cheltuiești prea mult. Dacă vrei să vizitezi cele mai importante obiective turistice ar fi bine să îți faci un abonament care include intrarea sau oferă reduceri importante la principalele puncte de interes turistic.

 

Viena și Praga, cele mai îndrăgite city break-uri de iarnă

Foto: Shutterstock.com

 

Începând cu sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, pachetele city break în Viena și Praga sunt foarte accesate de către turiștii români și datorită Târgurilor de Crăciun și piețelor fastuoase care par rupte dintr-un tărâm de poveste. Un city break în Praga  se potrivește perfect cuplurilor, dar și grupurilor de prieteni care își doresc să meargă la cumpărături de Crăciun în afara țării sau să se relaxeze pentru două zile într-un loc unde sărbătorile de iarnă sunt celebrate cu bucurie și fast. Dacă vrei să cheltuiești cât mai puțini bani într-o minivacanță de iarnă, dar vrei să dai o tură prin Târgurile de Crăciun, ai putea opta pentru un city break la Praga, având în vedere că prețurile din Praga sunt ceva mai mici decât cele din Viena. În plus, oferta pentru bere e cu siguranță mai variată.

 

În schimb, un city break în Viena poate fi mai atrăgător, în pofida prețurilor ceva mai ridicate, datorită potențialului artistic și muzeal din capitala Austriei. Ai avea suficient timp să te oprești la Muzeul Belvedere atunci când vizitezi Târgul de Crăciun din fața Palatului Belvedere, dar și să vizitezi câteva alte muzee sau galerii de artă sau să mergi la un concert al Filarmonicii din Viena.

 

Dacă te interesează muzeele din Viena, ai putea să îți treci pe listă Muzeul Leopold pentru celebrele picturi ale lui Gustav Klimt și Egon Schiele, dar și Cartierul Muzeelor, unul dintre cele mai importante complexe muzeale din Europa. Dacă mergi în vacanță alături de copii, atunci cu siguranță ți se potrivește un city break în Viena. În capitala Austriei vei găsi ușor locuri de joacă special amenajate pentru ei, chiar și un muzeu dedicat copiilor în Cartierul Muzeelor din Viena. În plus, în cadrul Târgurilor de Crăciun cei mici pot participa la numeroase activități special gândite pentru ei ori se pot bucura de mini-concerte pentru copii sau de lecții de patinaj în unele dintre cele mai frumoase locuri din oraș.

 

Spania, o destinație a contrastelor

Foto: Shutterstock.com

 

În perioada iernii, Spania poate fi o destinație de vacanță a contrastelor între nord și sud. Dacă ai probleme cu temperaturile scăzute și vrei să fugi de orașele acoperite de ninsoare din partea centrală a Europei, atunci trebuie să alegi un city break în Barcelona , pentru că temperaturile rămân peste 0 grade chiar și în cele mai friguroase săptămâni de iarnă care se abat peste Europa. Ar fi bine să alegi bilet de avion spre Spania doar dacă nu ești foarte interesat de târgurile de Crăciun, pentru că piețele de Crăciun din Viena, Praga sau Berlin sunt cu mult mai cuceritoare decât cele din Spania.

 

Dacă ajungi într-un city break în Barcelona în luna decembrie și vrei să vizitezi Târgul de Crăciun fără zăpadă, poți să te oprești în Piața Santa Llucia, unde sunt amenajate câteva zeci de tarabe și căsuțe din lemn. Spre deosebire de Austria, Cehia sau Germania, în târgurile de Crăciun din Spania nu o să găsești vin fiert și wurst, ci preparate mai ușoare, și chiar ceva mai sănătoase. Spaniolii amenajează târgurile de Crăciun în jurul scenei Nașterii Pruncului Iisus. Chiar dacă târgurile de Crăciun din Spania nu sunt la fel de spectaculoase ca cele din Europa, acest lucru nu înseamnă că luminile de sărbători nu o să transforme noapte în zi în principalele piețe din oraș. În Barcelona, Târgul de Crăciun Fira de Santa Llucia are o tradiție de peste 300 de ani, și poate părea o tradiție îndelungată, dacă nu te gândești că piețele de Crăciun din Germania și Viena se țin, cu sfințenie, în fiecare an, tocmai de la sfârșitul secolului 14.

 

Pe de altă parte, într-un city break în Madrid ai șanse foarte mari să prinzi câteva zile destul de friguroase, dar și zăpadă. Dar acest lucru nu e neapărat un dezavantaj dacă plănuiești să vizitezi unele dintre cele mai frumoase muzee din Spania și nu ai în plan să nu petreci foarte mult timp pe străzi. Dacă te hotărăști să îți cumperi bilete de avion spre Madrid, o să descoperi un oraș stilat și elegant, cu o aură mai puțin turistică decât Barcelona, iar înfățișarea de sărbătoare a capitalei Spaniei s-ar putea să îți placă mai mult decât te-ai fi așteptat.

 

City break Roma, varianta low-cost

Foto: Shutterstock.com

 

La fel ca în Barcelona, un city break la Roma în perioada iernii s-ar putea să nu însemne o vacanță clasică cu zăpadă, vin fiert și preparate cu multe calorii. Dacă te gândești să vizitezi Roma în extra-sezon, s-ar putea să fie cea mai bună alegere pentru a descoperi Orașul Etern, mai ales că sezonul la Roma se deschide de la sfârșitul lunii aprilie și nu se încheie decât în noiembrie, perioadă în timpul căreia fluxul de turiști care zboară spre Roma e unul destul de mare.

 

De ce spuneam că un city break la Roma  ar putea fi varianta low-cost pentru o minivacanță de iarnă? În primul rând pentru că poți combina ușor bilete de avion spre Roma cu o cazare accesibilă la unul dintre cele câteva sute de hoteluri din Roma. În al doilea rând, dacă îți rezervi un hotel în Roma în zona centrală a orașului poți descoperi la pas târgurile de Crăciun din oraș, dintre care cel mai mare e Piața de Crăciun din Piața Navona. În plus, multe dintre obiectivele turistice din Roma pot fi vizitate fără să plătești intrare, așa că bugetul de vacanță nu o să-ți fie afectat. Poți să te oprești la Pantheon, în frumoasele piețe din Roma, dar poți intra și în catedrale și biserici, ba chiar poți admira capodopere ale Renașterii italiene gratuit.

 

Ție unde ți-ar plăcea să zbori iarna aceasta?