Cele mai mari eruptii vulcanice din ultimii 2.000 de ani au lasat amprente inconfundabile in adancul calotei glaciare din Antarctica. O analiza minutioasa a depunerilor de sulfat a permis cercetatorilor sa realizeze o istorie completa a acestor explozii.

Sub conducerea lui Michel Sigl si Joe McConnel de la Sesert Research Institute din Nevada, au analizat 26 de esantioane din calota de gheata din 19 locuri diferite. Rezultatele arata ca au existat cel putin 116 eruptii vulcanice care s-au produs in ultimele doua milenii.

10. Muntele Rinjani, Indonezia - Data nedeterminata

Situat pe Insula Lombok, in Indonezia, muntele Rinjani este al doilea cel mai inalt vulcan al tarii, cu peste 3.700 metri. Incepand din secolul al XIX-lea, el a erupt de aproape 15 ori, ultima data fiind in 2010.

9. Grimsvotn, Islanda - 1785

Grimsvotn este un vulcan rosu situat sub calota glaciara a muntelui Vatnajokull, unul dintre cei mai activi din Islanda. Intre 1783 si 1785, el a cunoscut o serie de eruptii care au eliberat un volum record de lava fragmentata. Ultima explozie a fost inregistrata in 2011 si a fost catalogata de specialisti drept cea mai puternica din ultimul secol.

8. Ilopango, America centrala - 450

In zilele noastre, Ilopago reprezinta cel mai mare lac din Salvador, care ascunde insa un vechi vulcan, din care au ramas doar craterul si cateva movile de lava. In secolul V, muntele a cunoscut o eruptie masiva, imprastiind in jur lasa si distrugand totul in imprejurimi. Ultima explozie s-a produs in secolul al XIX-lea.

7. Quilatoa, Anzi - 1280

Situat in Ecuador, Quilatoa este un vulcan  care atinge 3.900 metri. In urma cu mai putin de 800 de ani, el a cunoscut o eruptie catastrofala, aruncand cloane de gaz si de cenusa vulcanica, acoperind cerul. O eruptie care, potrivit concluziilor specialistilor, ar fi condus la crearea unei "caldari", in care, de-a lungul anilor, s-a acumulat apa.

6-5. Rabaul, Papua Noua-Guinee - intre 531 si 566 Inaintea erei noastre

Rabaul este un vulcan activ. In urma cu aproximativ 2500 de ani, vulcanul a cunoscut o eruptie extrem de puternica, urmata, la intervale de timp, de explozii mai mici dar care, impreuna, au format relieful de astazi al regiunii.

4. Muntele Churchill, Alaska - 674

Cu inaltimi care pot ajunge la 4.700 de metri, muntele Churchill doarme, in momentul de fata. In orice caz, se crede. In opinia oamenilor de stiinta, acest vulcan se afla la originea asa numitui "White River Ash", un depozit de cenusa vechi de 1.300 de ani. "Raul" a aparut ca urmare a doua eruptii masive produse in jurul anului 670 si care au degajat un volum considerabil de cenusa de peste 50 de kilometri patrati.

3. Tambora, Indonezia - 1815

Tambora este un stratovulcan, situat pe insula indoneziana Sumbawa, care atinge 2.850 de metri. La 10 aprilie 1815, el a cunoscut o eruptie vulcanica deosebit de intensa, considerat astazi ca una dintre cele mai devastatoare din istorie. Eruptia a aruncat 150 de kilometri cubi de roca incandescenta si un volum la fel de mare de cenusa vulcanica. Dezastrul a provocat moartea a peste 10.000 de persoane, generand foamete si maladii. Bilantul final al catastrofei a depasit 70.000 de morti. Eruptia a antrenat, de asemenea, anomalii climatice, inclusiv o importanta scadere de temperaturi.

2. Kuwae, Vanuatu - 1452

Kuwae este un vulcan submarin situat in arhipelagul Vanuatu. El se afla intre doua insule separate care nu ar fi trebuit sa existe, afirma specialistii. Candva, mai precis pana in secolul al XV-lea cand a avut loc o puternica eruptie, ele au format un tot unitar. Explozia muntelui a degajat 30 de kilometri cubi de magma si un volum considerabil de cenusa. In acelasi timp, cea a cauzat importante perturbari climatice.

1. Samalas, Indonezia - 1257

Cea mai exploziva eruptie vulcanica dateaza din 1257, iar "autorul" ei este muntele Samalas, situat pe insula Lombok. Totul a fost distrus pe o raza de 20 de kilometri in jurul vulcanului.

 

 


Gentside Découverte