1. Trinity College (Dublin, Irlanda)

Fondat in 1592, Trinity College se numara printre cele mai vechi si mai prestigioase universitati din Irlanda. Ea adaposteste o biblioteca fabuloasa, care contine nu mai putin de cinci milioane de lucrari. Sala principala, Long Room, masoara 65 de metri si regrupeaza, numai ea, 200.000 de carti rare. Printre altele, ea a servit scriitoarei J.K Rowling drept sursa de inspiratie pentru a imagina celebra biblioteca Poudlard din romanul Harry Potter.

2. Biblioteca universitara Joanina de Coimbra (Portugalia)

Construita in secolui al 18-lea si clasata drept Monument national, Biblioteza Joanina de Coimbra a fost declarata in 2012 cea mai "frumoasa biblioteca universitara din lume". Cladirea gazduieste peste 300.000 de lucrari, undele datand din secolul al 16-lea.

3. Biblioteca nationala a Chinei (Beijing)

Cu cele aproape 26 de milioane de carti, biblioteca natioanla a Chinei este cea mai mare din Asia si a treia cea mai mare din lume. Ea poseda cea mai dotata colectie de literatura si manuscrise in limba chineza, inclusiv carti si domente de arhiva din perioada dinastiei Qing. Remarcabila este si arhitectura cladirii, astfel conceputa inca sala de lectura ocupa, practic, patru etaje.

4. Biblioteca nationala a Austriei (Viena)

Cunoscuta pana in 1920, drept "Biblioteca regala", institutia a fost fondata in Evul Mediu de familia de Habsbourg si se situeaza intr-o aripa a castetului Hofburg, cel mai mare din Viena. Bijuteria ei arhitecturala este Prunksaal, o sala inalta de 20 de metri, decorata in cel mai pur stil baroc si unde vizitatorii descopera prezenta a peste 200.000 de lucrari, dar si papirus, harti, globuri terestre si documente iconografice.

5. Biblioteca din Alexandria (Egipt)

Rezultat al unui parteneriat intre Egipt si UNESCO, noua Biblioteca din Alexandra a fost construita in 1995 pe locul unde s-a aflat, odinioara, cea mai faimoasa biblioteca a lumii antice. Ea poseda una dintre cele mai mari sali de lectura din lume, ocupand sapte dintre cele 11 etaje ale cladirii principale. Ea ofera 2.000 de locuri pe scaune, 180 de sali de studiu si adaposteste opt milioane de lucrari.

6. Biblioteca Congresului SUA (Washington D.C.)

Creata in 1880, biblioteca Congresului american este cea mai veche din Statele Unite, dar si cea mai mare din lume. Ea cuprinde peste 138 milioane de documente.

7. Biblioteca Templului Haeinsa Janggyeong Panjeon (Coreea de Sud)

Aflata pe muntele Gaya, institutia adaposteste cea mai completa colectie de legi, tratate si texte budiste gravate pe 80.000 de tablite din lemn intre anii 1237 si 1248. Construite in stil traditional, cladirile dateaza din secolul al 15-leasi sunt cele mai vechi depozite de astfel de documente din lume. Ele au fost astfel concepute, incat sa asigure o aerisire naturala si adaptare a temperaturii si a gradului de umiditate in functie de conditiile climatice.

8. Biblioteca Manastirii San Lorenzo del Escorial (Spania)

Situata pe teritoriul acestui lacas de cult care dateaza din secolul al 16-lea si inscris in patromoniul mondial al UNESCO incepand din 1984, biblioteza numara peste 45.000 de lucrari vechi. Pardoseala este din marmura, iar mobilierul a fost realizat din esente de lemn nobil, sculptat. In marea sala, tavanul este docorat cu o imensa fresca.

9. Bibilioteca Adunarii nationale a Frantei (Paris)

Amplasata in Palatul Bourbon, biblioteca este destinata deputatilor francezi si a fost decorata in secolul al 19-lea de Eugene Delacroix. Picturile intruchipeaza Stiinta, Filosofia, Ligislatia, Teologia si Poezia. Biblioteca este cunoscuta pentru comorile sale, precum minutele procesului Ioanei D'Arc, un calendar aztec, dar si manuscrise ale lui Jean-Jacques Rousseau.

10. Biblioteca Zhongshuge-Jangzdou (Shanghai, China)

In aceasta biblioteca situata intr-un centru comercial, la 30 kilometri de inima Shanghai-ului, arhitectii au dorit sa creeze "o catedrala a cartii". Ridicata in 2013, cladirea cuprinde noua arii de lectura, dintre care o sala principala cu etajere impunatoare care merg din tavan pana la podea, dar si un plafon din oglinzi, care da o senzatie de infinit.