Numai in 2016, China a incheiat contracte pentru preluarea de active in strainatate in valoare totala de 225 miliarde de dolari. Este un record dupa volumul de investitii realizat de companiile chineze peste hotare. Care au fost insa cele mai mari dintre tranzactiile efectuate:

ChemChina si Syngenta AG

La inceputul anului trecut, compania China National Chemical Corporation (ChemChina) si-a anuntat intentia de a cumpara concernul elvetian Syngenta AG pentru 34 miliarde de dolari. Cateva luni mai tarziu, in aprilie 2016, Comisia europeana si SUA au aprobat afacerea. A fost nu numai cea mai mare tranzactie cu participarea unei companii chineze, dar a transformat ChemChina intr-un urias mondial in domeniul ingrasamintelor agricole. Anterior, ChemChina achizitionase noua societati industriale din Europa.

CNOOC si Nexen

Pana la acest record, cea mai importanta investitie chineza a fost considerata preluarea, in 2013, de catre compania CNOOC a holdingului energetic canadian Nexen, pentru 15,1 miliarde de dolari.

Haier Group si General Electric

La mijlocul anului trecut, gigantul american General Electric a vandut divizia sa de electrocasnice companiei chineze private Haier Group. Tranzactia a fost evaluata la 5,6 miliarde de dolari.

Shuanghui si Smithfield Food

In 2015, grupul chinez Shuanghui a cumparat pentru 4,7 miliarde de dolari cel mai mare producator american de carne de port, Smithfield Food.

Dalian Wanda si Legendary Entertainment

In ianuarie 2016 s-a anuntat ca firma chineza de investitii, Delian Wanda, va prelua pachetul de control al studioului cinematografic american Legendary Entertainment pentru 3,5 miliarde de dolari. Studioul hollywoodian a realizat filme precum "Jurasic Parc" si "Iron Man".

Dalian Wanda si Dick Clark Productions

In noiembrie anul trecut, aceeasi companie de investiti Dalian Wanda a cumparat producatorul american de show-uri de televiziune Dick Clark Productions. Valoarea tranzactiei nu a depasit un miliard de dolari. Partea chineza a obtinut, de asemenea, dreptul de a transmite in direct ceremoniile de decernare a premiilor Globul de aur.

Dalian Wanda si AMC Entertainment Holdings Inc

In 2012, Dalian Wanda a preluat reteaua americana de cinematografe AMC Entertainment Inc. pentru 2,6 miliarde de dolari. Dalian a devenit, astfel, cel mai mare operator mondial de sali de cinema.