Lacul bulelor de metan (Canada)

Se creaza impresia unui fenomen ireal, de parca niste farfurii zburatoare ar fi cazut in apa si ar fi impietrit. Sau niste meduze antice prinse intr-un cub de gheata. In realitate, aceste cercuri inmarmurite sunt bule de metan inghetate sub apa si care creaza o imagine care-ti taie rasuflarea. Asemenea bule de gaze pot fi vazute iarna in lacurile aflate in regiunile nordice, precum Abraham Lake din provincia canadiana Alberta.

Ele apar atunci cand frunzele uscate, iarba si vietatile ajunse in apa se scufunda si ajung hrana pentru bacterii, care emana metan sub forma de bule care, in contact cu apa foarte rece se tranforma in zeci de mici de discuri albe. Un peisaj absolut naucitor, dar destul de periculos. Puternicul gaz cu efect de sera conduce nu numai la incalzire pe planeta, dar este si foarte inflamabil.

Primavara gheata incepe sa se topeasca, iar bulele de metan incep sa suiere, evadand din cusca de gheata. E suficient insa un chibrit aprins ca aceasta masa de metan sa se aprinda, provocand o explozie ingrozitoare.

Cascada insangerata

Situata in valea McMurdo, in regiunea Victoria din Antactica orientala, aceasta cadere de apa pare un parau de sange, care a improscat tot ghetarul Taylor. O priveliste pe cat de neasteptata, pe atat de infricoasatoare! Dar, fireste, nu e vorba de sange. Dar nici apa colorata in rosu. De vina este lacul de sub ghetar.

In urma cu aproape doua milioane de ani, un lac cu apa foarte sarata a fost prins sub ghetarul Taylor, fara lumina, oxigen si caldura. Strecurandu-se afara printre crapaturi, apa sarata intra in reactie cu oxigenul din aer si formeaza o cascada unica de culoarea ruginii. O adevarata minune, atat pentru turisti, cat si pentru oamenii de stiinta, iar ghetarul Taylor, unde se poate ajunge doar cu elicopterul, este singurul loc din lume unde poate fi observata o fantastica minune a naturii.

Lacul Kawah Ijen

Pe insula indoneziana Yawa, turistii descopera un peisaj inedit - un lac de un turcoaz stralucitor in craterul vulcanului Kawah Ijen. Tabloul este completat de stancile de culoarea lamaiei si jeturile de gaze alb, care inconjoara acest luciu de apa cu diametru de un kilometru.

Un peisaj unde rolul principal revine sulfului. Din interiorul vulcanului, in lac ajung gaze de sulf care, in combinatie cu amestec concentrat de metale imprima lacului acea culoare. Din acelasi vulcan, prin orificii incinse tasneste gazul de sulf, care pluteste deasupra lacului. Cand gazul se condenseaza si cade pe pamant, el imprima o culoare galbena stancile din jur.

Dar cel mai impresionant moment al acestui spectacol il reprezinta jeturile de gaze de sulf care, in contact cu aerul capata o culoare de un albastru intens.

Plaja ascunsa

Visul oricarui turist - o plaja retrasa, pitita de ochii lumii, si cu umbra si cu soare, dar cu o apa limpede precum lacrima. O dorinta care poate fi indeplinita pe Playa del Amor,  plaja ascunsa din Insulele Marietas, situate nu departe de coasta mexicana. Oricat de ciudat ar suna, dar acest loc superb este rezultatul exploziei unei bombe.

La inceputul anilor 1900, Mexic a testat in aceasta zona o bomba, rezultatul fiind o gaura pe suprafata uneia dintre insule. Cu timpul, apa a adus aici nispi creand un adevarat colt de rai, unde iubitorii de singuratate se pot scalda, se pot bronza si pot pluti cu barcile departe de ochi indiscreti. De sus, Playa del Amor nu se observa. Se ajunge aici printr-un tunel lung de 24 de metri.

Lacul roz din Australia

Sa zbori deasupra Australiei merita macar de dragul acestei imagini rare: in mijlocul padurilor de un verde de smarald se asunde un lant de lacuri de culoare roz. Unul dintre cele mai cunoscute este Hillier , care se intinde pe o lungime de 600 de metri de-a lungul litoralului australian.

Interesant este ca nimeni nu poate, se pare, sa explica acest fenomen.  Sunt ipoteze, dar nimic coerent. Se spune, printre altele, ca la mijloc este vegetatia verde capabila sa acumuleze o mare cantitate de pigment beta-caroten de culoare rosu-oranj, sau prezenta halobacteriei, microorganisme care,in numar mare pot parea rozalii.