Amploarea unei armate este, la randul ei, determinata de chestiuni de natura geografica, politica, diplomatica si financiara. Exista state care traiesc inr-un "anturaj" ostil, precum India, Afganistan sau Iordania, dar exista si tari cu vecini buni, precum Statele Unite, Luxemburg sau Canada.

Dupa incheierea razboiului rece, "centrul de greutate" al fortei militare s-a deplasat spre est, in timp ce statele occidentale si-au planificat reduceri ale efectivului lor militar. Este cazul Marii Britanii (de la 120.000 de oameni in 1990 la 82.000 in 2020), al Frantei (de la 236.000 in 1996 la 119.000) sau al Germaniei (de la 360.000 in 1990 la 62.000).

In acelasi timp, unele armate din Asia (India, Pakistan, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China) depasesc 500.000 de oameni. Numarul militarilor nu este insa principalul indice: Coreea de Nord, spre exemplu, are 950.000 de oameni, dar este vorba o armata invechita, incapabila sa se aventureze dincolo de granitele Peninsulei coreene. Dar, noteaza publicatia citata, nici tehnologiile nu asigura rezolvarea tuturor problemelor.

Statele Unite

SUA sunt lider incontestabil, cu o armata de 550.000 de soldati, din care multi au deja experienta operatiunilor militare. O armata care beneficiaza de o dotare dintre cele moderne, realizata cu utilizarea ultimelor realizari tehnologice, precum si un sistem logistic sigur.

Prin urmare, fortele militare ale SUA sunt singurele din lume capabile sa desfasoare operatiuni dincolo de granitele tarii. Iar baza acestor forte este data de 10 diviziii, sustinute de unitati de lupta reduse numeric. Fiecare divizie cuprinde, printre altele, trei unitati de tancuri blindate, o unitate mecanizata, una de desant aerian si alta de atac aerian, precum si o unitate de masini blindate Stryker. Pe ansamblu, o divizie numara intre 14.000 si 18.000 de militari, in functie de specificul fiecareia.

Armata SUA inca se bazeaza pe asa numitul sistem de arme Big5: tancuri M1 Abrams, masini de lupta M2 Bradley, elicoptere de atac AH-64 Apache, sisteme de foc M270 si rachete de croaziera Patriot. Nu trebuie uitate, de asemenea, fortele speciale si subunitatile de desant tip "comando". Efectivul insumat al Army Special Operations Command se ridica la 28.000 de oameni.

Armata de eliberare populara a Chinei

Fortele armate ale Chinei sunt cele mai numeroase din Asia: 1,6 milioane de militari, care au ca prioritate misiunea de a asigura securitatea granitelor tarii.

Razboiul din Golful Persic din 1991, in cursul caruia SUA si aliatii lor au ingenuncheat rapid mult mai numeroasa armata irakiana a socat conducerea militara a Chinei. Prin traditie, armata chineza se bazeaza pe efectivul ei, dar o asemenea abordare este pusa sub semnul indoielii de progresul tehnologic.

Ca atare, fortele terestre au fost supuse unor transformari radicale in ultimele doua decenii. Numarul soldatilor a fost redus. S-a simplificat, de asemenea, structura militara, prin eliminarea unor unitati. Pe de alta parte, cresterea economica a Chinei a permis majorarea bugetului apararii, finantarea unui ambitios proces de modernizare cu introducerea de tehnologii avansate.

Prin urmare, armata terestra a primit o serie de sisteme moderne de arme, au inceput livrarile primului elicopter de atac de productie autohtona, WZ-10. Autorul materialului este de parere ca, in pofida eforturilor depuse, China va mai avea nevoie de cel putin un deceniu pentru a dobandi o armata cu adevarat moderna.

Elementul cheie al trupelor terestre chineze il constituie fortele de desfasurare rapida, care pof fi dislocate la granita cu India, in regiunile de coasta, precum si pentru o eventuala interventie in Taiwan. Pe langa subunitatile de blindate si tehnica motorizata, armata Chinei dispune, de asemenea, de trei divizii de desant aerian si trei unitati de desant maritim.

Armata Indiei

Numarand 1,12 milioane de oameni, armata Indiei are nevoie de trupe terestre, capabile sa asigure protectia granitelor ei si, de asemenea, sa faca fata provocarilor interne lansate de insurgentii locali.

Cele mai buna divizii ale armatei indiene sunt impartite intre patru corpuri de atac, din care trei sunt dislocate la granita cu Pakistan, cealalta la frontiera cu China. India detine, de asemenea, unitati de desant marin, de puscasi marini si, printre altele, de opt batalioane cu destinatie speciala.

Doctrina "start inopinat" impune ca in orice moment, corpurile de atac sa fie pregatite pentru o misiune in Pakistan, ca trupele sa dispuna de o mobilitate ridicata. Pentru o eventuala operatiune in Pakistan, tancurile indiene Arjun, tancurile ruse T-90, precum si elicopterele americane AH-64 Apache vor fi folosite inainte de a se recurge la arma nucleara.

Armata Rusiei

Trupele terestre ale Rusiei au fost constitutie din "ramasitele" fostei Armate rosii. Dupa dezintegrarea URSS, in 1991, multe subunitati au fost, pur si simplu, incluse in componenta armatei. Proasta gestionare a fondurilor financiare si insuficienta lor a facut ca multe dintre fortele terestra sa detina inca armament din perioada sovietica.

Armata terestra a Rusiei numara 285.000 de oameni, cam jumatate din efectivul american. Totusi, sunt destul de bine dotate si complet mecanizate. In plus, din momentul incheierii razboiului rece, aceste forte au dobandit suficienta experienta de lupta in timpul operatiunilor esuate din Cecenia, de la inceputul anilor 1990, dar si in perioada care a urmat pana la actualul conflict din estul Ucrainei.

Armata rusa a mostenit de la URSS unitati de desant aerian, de puscasi marini. Cele patru divizii existente in prezent numara 6.000 de militari, poseda o mobilitate ridicata si sunt dotate cu masini de lupta adecvate misiunii lor. Principalele flote dispun de un efectiv de aproximativ 9000 de puscasi marini care reprezinta, practic, elementul central al fortelor armate.

In cativa ani, armata terestra va primi noi tancuri - platformele de atac Armata. Masini mult mai avansate comparativ cu tancurile T-72, T-80 sau T-90. Sistemul Armata este prezentat drept o familie de armament complet noua, capabil sa indeplineasca functiile de tanc, masina de lupta, dispozitiv de artilerie si vehicul de sustinere tehnica.