1. L-au ucis pe Ben Laden

Pentru multi, Navy Seals, reprezinta exemplul ideal al trupelor de elita. Subunitatea a fost creata in 1962 prin hotararea presedintelui John F. Kennedy, intr-un context internatinal nelinistit. Navy Seals a fost folosit in toate conflictele miltiare cu participarea SUA, indeplinind misiuni delicate si periculoase, precum asasinarea lui Osama Ben Laden.

2. Deviza: "Forta si viclenie"

Special Boat Service (SBS) este un fel de Navy Seals in varianta britanica. Daca SAS (Special Air Service) raspunde de operatiunile terestre, luptatorii SBS sunt pregatiti pentru actiuni pe mare.

Antrenamentele soldatilor SBS sunt, potrivit Business insider, unele dintre cele mai grele din lume. Se spune ca pe durata perioadei de pregatire mor mai multi oameni decat in timpul operatiunilor militare. Sistemul de antrenament include testarea capacitatii de rezistenta, supravietuire in conditii de jungla, lupta corp la corp, precum si metode de integare la care nu toti participantii rezista.

3. Un sistem special de antrenament

Special Air Service (SAS) a participat la cateva operatiuni periculoase in timpul celui de-al doilea Razboi mondial. Dupa Jocurile olimpice de la Munchen a devenit evident ca terorismul devenise principala amenintare la adresa pacii, astfel ca SAS a inceput sa se pregateasca pentru a lupta impotriva acestui flagel.

Din multe puncte de vedere, SAS este autorul unui sistem de antrenament pentru trupele speciale. Fotografiile din 1980, cand soldatii britanici luau cu asalt ambasada Iranului din Londra au devenit de referinta in domeniu: coborand de pe acoperis, ei au intrat in interiorul cladirii. La scurt timp, s-au auzit impuscaturi: cinci din sase teroristi au fost ucisi

4. I-au atacat pe teroristi in aeroport

Sayeret Mat'kal, numele trupelor speciale ale armatei Israelului, se ocupa, printre altele, de strangerea de informatii, unitatea fiind folosita situatii critice. Asa s-a intamplat, spre exemplu, in 1976, cand teroristii palestinieni au deturnat un avion frantuzesc care decolase din Tel-Aviv cu destinatia Paris, cu 248 de oameni la bord.

Teroristii au obligat cursa Air France sa-si schimbe cursul si sa se indrepte spre Uganda. Cetatenii israelieni au fost separati de restul pasagerilor, teroristii cerand eliberarea unor detinuti palestinieni in schimbul ostaticilor. In caz contrar acestia din urma ar fi fost ucisi. Sayeret Mat'kat a fost chemat pe aeroportul Entebbe din Uganda, unde a derulat cu succes o operatiune de eliberare a ostaticilor.

5. Au efectuat peste 1800 de operatiuni

National Gendarmerie Intervention Group (GIGN) a fost infiintata de jandarmeria franceza in 1974, ca urmare a tragediei de la Jocurile olimpice din 1972, de la Munchen. De atunci, aceasta subunitate a intreprins peste 1800 de operatiuni, eliberand mai mult de 600 de ostatici.

Multe din aceste actiuni au avut o puternica rezonanta in societate. Spre exemplu, in 1994, au fost salvati 229 de pasaageri ai unui avion capturat de teroristii algerieni. In ianuarie 2015, aceste trupe speciale au lichidat doi dintre teroristii care s-au aflat in spatele atacului asupra redactiei publicatiei Charlie Hebdo, din Paris.