1. Eurocopter X3

Viteza maxima - 472 km/ora.

In 7 iunie 2013 Eurocopter X3 a stabilit un record neoficial la categoria elicoptere, dezvoltand incredibila viteza de 472 de kilometri pe ora. Puterea fiecaruia dintre cele doua motoare Rolls-Roys/Turbomeca montate pe Eurocopter X3 este de 2.270 cai putere. In timpul testelor, masina a evoluat cu 1700 metri pe secunda.

2. AH-64D Apache

Viteza maxima - 365 km/ora

Inca din 1872, armata SUA a cerut un elicopter de atac performant. Dupa mai multe incercari si modificari a aparut AH-64D Apache, folosit pentru prima data in lupta in anul 1989, in timpul operatiunii americane din Panama. Ulterior, aceste elicoptere au luat parte la diferite actiuni in Orientul Mijlociu, Irak si Afganistan.

3. Ka- 52 Alligator

Viteza maxima - 350 km/ora

Rusii au incadrat alicopterul Ka-52 Alligator in categoria masinilor de lupta si de spionaj. Aparatul poate distruge tancuri, tinte terestre blindate si conventionale, sa patruleze sau sa insoteasca esaloanele de trupe.

4. NH90

Viteza maxima - 324 km/ora

NH90,  rezultatul colaborarii a patru state NATO, este un elicopter militar bimotor realizt in doua variante - TTH (Tactical Transport Helicopter) si NFH (NATO Frigate Helicopter). NH90 este o masina care poate fi exploatata cu succes in conditii dificile, pe timp de zi sau de noapte. Ea s-a remarcat in operatiuni atat pe mare, cat si pe uscat.

5. Boeing CH-47 Chinook

Viteza maxima - 315 km/ora

Un vechi dar foarte sigur elicopter de transport, care nu a fost inca trecut pe linie moarta. Este un model care se produce inca din 1962. Aparatul a fost folosit inclusiv in razboiul din Vietnam, iar ulterior, versiuni modernizate au fost trimise in Irak si Afganistan. Varianta CH-47D poate transporta, spre exemplu, 33 de soldati si trei membri ai echipajului, iar modelul CH-47F dispune de 55 de scanune pentru pasageri.