Cu siguranţă nu numai calitatea zăpezii şi a pistelor, dar şi priveliştile şi atracţiile culturale. Indiferent care ar fi opţiunea şi bugetul fiecăruia există câteva astfel de locuri unde schiorii se pot simţi excelent. Iar dacă alegeţi să schiaţi pe un gheţar, nu uitaţi perechea de ochelari şi, neapărat, o cremă cu factor de protecţie, pentru că la altitudini foarte mari soarele poate deveni orbitor.


Chamonix, Franţa
Zicala „Dacă vei cădea, vei muri” a luat naştere pe pistele de la Chamonix, locul unde se spune că s-ar fi născut schiatul extrem şi unde a avut loc prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, în 1924. Situat în Franţa, în apropiere de Elveţia şi Italia, la poalele lui Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Alpi, Chamonix reprezintă, pentru majoritatea împătimiţilor de schi, tot ce şi-ar putea dori. Are cea mai înaltă linie de telecabină şi cea mai întinsă zonă de schi din Europa, sau cel puţin aşa le place francezilor să spună. De la L’Aiguille du Midi, situat în apropierea vârfului Mont Blanc, se poate schia de la peste 3.842 de metri, însă pistele sunt rezervate mai ales schiorilor cu experienţă, mai ales că, anual, aproximativ zece persoane îşi pierd viaţa pe pârtie. Cazarea pentru un sejur de şapte nopţi, într-o cameră dublă, la un hotel de patru stele din Chamonix costă aproximtiv 1.500 de euro.

Zermatt, Elveţia
Dacă Elveţia rezonează automat cu piste lungi de schi, atunci cu siguranţă Zermatt este „bijuteria” ţării cantoanelor. În Zermatt, totul este dominat de piramida ciudată a vârfului Matterhorn, care, datorită formei sale, ce îl face foarte uşor de recunoscut, este printre cele mai fotografiate obiective turistice din lume. În Zermatt se ajunge numai cu trenul, pentru că oraşul nu permite decât folosirea câtorva maşini electrice, cea mai apropiată localitate unde poate fi lăsată o mașină care funcționează cu combustibili fosili fiind aflată la cinci kilometri distanţă. Staţiunea elveţiană oferă trei piste de schi interconectate, fiecare dotată cu setul său de lifturi şi care sunt accesibile direct din oraş. Aici, instalaţia de cablu este montată la punctul cel mai înalt din Europa – 3.883 de metri, pe vârful Klein Matterhorn. Alte două piste se mai găsesc peste graniţa cu Italia. Experienţa cu schiurile sau cu snowboardul este extraordinară, mai ales că pantele ajung şi la peste doi kilometri. În plus, pentru snowboard există o pistă specială şi un parc de distracţii. Pentru o vizită completă, trebuie văzută şi „Sala de Gheaţă”, o grotă aflată chiar sub Klein Matterhorn. Preţul pentru un sejur de şapte zile, într-o cameră dublă, la un hotel de patru stele este de aproximativ 1.800 de euro, numai cazarea.

Zell am See-Kaprun, Austria
În zona landului Salszburg, regiunea Zell am See este una dintre cele mai cunoscute şi iubite destinaţii de iarnă din Europa. Schmittenhöhe, Kitzsteinhorn şi Maiskogel promit să ofere experienţe de neuitat, atât schiorilor începători, cât şi celor avansaţi, dar şi familiilor cu copii care schiază sau celor care fac snowboard. Mai ales că prima dintre stațiuni pune la bătaie 77 de kilometri de piste, a doua 41 de kilometri, iar cea de-a treia 20 de kilometri, destinaţi în special copiilor. În plus, cei peste 3.000 de metri altitudine ai gheţarului Kitzsteinhorn garantează zăpadă permanentă nu doar iarna, ci şi toamna. Zell am See oferă şi numeroase posibilităţi de recreere: Castelul Kaprun, despre care se spune că în secolul al XI-lea a fost ridicat de familia nobilă a conţilor de Falkenstein, sau Biserica Sfântului Hippolyte, care are un turn înalt de 36 de metri. Preţul pentru un sejur de şapte zile, într-o cameră dublă, la un hotel de patru stele este de aproape 800 de euro.

Cortina d’Ampezzo, Italia
Staţiune din Dolomiţi aflată la cea mai mare altitudine din Italia, Cortina d’Ampezzo este considerată de împătimiţii sporturilor de iarnă drept unul dintre cele mai frumoase astfel de locuri. Lungimea totală a pistelor de schi de la Cortina d’Ampezzo este de 110 kilometri, de la cele pentru avansaţi la cele pentru cei mai puţin experimentaţi, altitudinea cea mai mare la care se poate schia fiind de 2.930 de metri. Cu toate acestea, aparent, majoritatea celor care vin la Cortina d’Ampezzo pare să fie mai interesată de socializare şi relaxare decât de schi şi de snowboard, astfel încât pistele rămân, de multe ori, goale. Pentru petrecerea timpului după o zi de schi, localnicii recomandă Etnoteca Cortina, barul pe care îl frecventa şi scriitorul Ernest Hemingway. Preţul pentru un sejur, într-o cameră dublă, la un hotel de patru stele este de aproximativ 1.300 de euro.

Bansko, Bulgaria
Bulgaria a dezvoltat o infrastructură pentru sporturile de iarnă care atrage, an de an, tot mai mulţi turişti iubitori ai zăpezii, iar Bansko, cu toate că nu este încă la nivelul staţiunilor consacrate din Austria, Italia sau Franţa, este o opţiune din ce în ce mai mult luată în considerare de locuitorii ţărilor învecinate, inclusiv de români. Lungimea totală a pârtiilor este de numai 65 de kilometri, iar altitudinea pârtiei celei mai înalte este de 2.600 de metri. Cu toate acestea, iubitorii de schi extrem au pârtia lor la dispoziţie, la fel şi cei care vor să schieze până noaptea târziu. Bansko este locul ideal pentru cei care vor să pună pentru prima dată schiurile în picioare, 35% dintre pârtii fiind alocate începătorilor. Pe de altă parte, cei care nu vor să petreacă toată ziua pe schiuri trebuie să ştie că Bansko este un oraş plin de istorie, în 1979 fiind declarat un loc unic în turismul cultural, care oferă ocazia de a vedea mănăstirile din împrejurimi, Parcul urşilor sau Peştera Yagodinska. Bansko este printre cele mai ieftine staţiuni montane din Europa, un sejur de şapte zile aici costă aproximativ 270 de euro, în cameră dublă, la un hotel de patru stele.