In cazul primului scenariu, Terra poate fi "atacata" de un puternic flux de particule energetice, generat de exploziile solare (coronal mass ejection, CME). Este vorba de emisii de substanta sub forma de plasma din coroana solara. Autorii studiului amintesc ca in 1989, CME a determinat arderea unui transformator in statului american New Jersey si o impresionanta pana de curent in regiunea canadiana Quebec.

In 1859 s-a inregistrat cea mai puternica furtuna geomagnetica din istorie, expertii temandu-se ca asemenea fenomene vor putea lasa in intuneric continente intregi, provocand daune serioase, ba chiar scoaterea din uz a sistemelor de alimentare cu energie electrica, urmarile fiind usor de imaginat.

Coliziunea cu un asteroid poate conduce la distrugerea fizica a omenirii. Modelele configurate pe calculator arata ca prabusirea pe Terra a unui obiect spatial cu diametru de un kilometri va ridica nori de praf care vor acoperi cerul timp de mai multe luni. Specialistii spera ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, oamenii de stiinta sa reuseasca sa creeze sisteme pentru protectia planetei.

Supervulcanii reprezinta al treilea mare pericol. La fiecare 100.000 de ani, unul dintre cei cativa astfel de munci arunca sute de kilometri patrati de magma si cenusa. Se considera ca eruptia vulcanului Toba, din Indonezia, in urma cu 74.000 de ani in urma, a adus omenirea in pragul disparitiei. Daca o catastrofa de asemenea proportii s-ar repeta, Pamentul va fi acoperit de un metru de cenusa, vor muri culturile agricole, se vor distruge cladiri, vor fi poluate conductele de apa.