Firma de consultanta imobiliara Must Have a efectuat o analiza comparativa a celor mai scumpe penthouse-uri din lume, "aranjate", ulterior, intr-un clasament al preturilor. In frunte au fost plasate doua apartamente de acest tip din Monte-Carlo, care costa 306,5 si 250 milioane de dolari.

Locurile trei si patru au fost obtinute de penthouse-urile din Londra, la preturi de 235 si 230 milioane de dolari. In sfarsit, pe pozitia a 5-a a fost plasat un penthouse din New York, de 100 milioane de dolari.

City Spire: 100 milioane de dolari.

Contruit pe trei niveluri si o suprafata de 745 metri patrati, aceasta casa ocupa etajele 73,74 si 75 ale unuia dintre cele mai inalte turnuri din New York - City Spire.

Apartamentul dispune de sase dormitoare, noua bai, o crama si trei terase rotunde care totaliteaza 280 metri patrati.

Cele 135 de ferestre dau spre Central Park, Empire State Building si Manhattan. Printre altele, de vanzarea locuintei s-a ocupat Rafael de Niro, fiul renumitului actor Robert de Niro.

Potrivit expertilor americani din domeniu, penthouse-ul a fost cumparat in 1993 cu numai 4,5 milioane de dolari, o suma similara fiind cheltuita pentru renovare.

One Hyde Park 1: 230 milioane dolari

Vanzarea acetui penthouse a stabilit, un 2011, un record pe piata imobiliara din Marea Britanie. "Cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, a cumparat doua apartamente in valoare totala de 230 milioane dolari, pe care le-a transformat intr-un penthouse cu doua etaje si o suprafata de 2.300 metri patrati", spun cei de la Must Have.

Specialistii completeaza ca, pentru renovarea casei, Ahmetov a investit alte 100 milioane de dolari.

One Hyde Park 2: 235 milioane de dolari

Cel mai scump penthouse din complexul One Hyde Park a fost vandut pentru 235 milioane de dolari in iunie anul curent. Este un nou record pentru piata imobiliara din Marea Britanica. Locuinta se intinde pe o suprafata de 1.500 metri patrati.

In holul apartamentului exista o uriasa lustra de sase metri, impodobita cu cele mai mari pietre Swarovsky, scara interioara a fost facuta in Danemarca, iar pe jos este marmura italiana in nuante Rino White si Noir Saint Laurent.

Tour Odeon: 250 milioane dolari

Penthouse-ul din Tour Odeon, cel mai inalt imobil din Monaco, are patru etaje si o suprafata de 3.300 metri patrati. Dispune de mai multe dormitoare, o zona SPA, dar si o piscina cu apa sarata si o sala de sport.

Prin amenajarile interioarele, camerele difera unele de altele. Spre exemplu, una dispune de coloane aurite, alta de coloane argintate sau de marmura.

La Belle Epoque: 306,5 milioane dolari

Cel mai scump penthouse din lume este considerat cel situat in complexul La Belle Epoque din Monte-Carlo. Pretul intial al locuintei cu o suprafata de 1.600 metri a fost de 15 milioane de dolari: atat au platit in 1999 milionarii britanici Nick si Christian Candy. Cand l-au cumparat, apartamentul arata jalnic: un incendiu devastase casa aproape in totalitate. 

Pentru renovare si reamenajare au fost cheltuite aproape 40 de milioane de dolari: s-au facut modificari considerabile, a fost inlocuit intreg mobilierul.

Penthouse-ul a fost impartit, practic, in doua locuinte distincte, fiecare dispunand de cateva dormitoare, o sufragerie, sala de cinema si altele. Pentru uz comun au fost lasate biblioteca, zona de SPA si terasa cu o gradina grandioasa.

                                                                                                                  

Interioarele au fost amenajate in stil clasic, fiind folosite materiale naturale scumpe. In cazul unui jaf sau atac, locatarii se pot refugia in camere speciale, anti-glont.

Dupa renovare, fratii Candy au vandut locuinta pentru 306,5 milioane de dolari, realizand, astfel, un profit de 291,5 milioane de dolari. Numele noului proprietar nu a fost dezvaluit, dar, potrivit expertilor francezi, se pare ca este vorba de un milionar arab.