„Ducem o viata necajita. Iar eu vreau ca Donbass si fiecare locuitori al regiunii noastre sa fie fericiti. Ce este fericirea? Fericirea este cand pacea ne inconjoara. Fericirea este cand avem liniste in suflet. Fericirea inseamna o economie puternica, locuri de munca noi, oameni care au o munca demna, un salariu demn si o viata demna”, a declarat Ahmetov in mesajul sau.

El a propus „patru scenarii” pentru viitorul regiunii Donetsk. Primul, care in opinia oligarhului, este deja depasit, presupune un sistem centralizat, unde puterea este concentrata la Kiev, "iar regiunile se dezvolta cum pot si cu resurse minime”.

Al doilea scenariu are in vedere crearea republicii populare Donetsk, pe care insa „nu o va recunoaste nimeni in lume”. „Iar structura economiei noastre este construita pe industria miniera pe metalurgie, energie, constructii de utilaje, industria chimica si agricultura. Sunt intreprinderi care functioneaza in stransa legatura unele cu altele. Vom intra pe lista sanctiunilor si nu vom mai putea vinde sau produce. Iar asta inseamna ca industria se va opri, inseamna somaj, inseamna saracie”, a detaliat miliardarul ucrainean.

„Scenariul numarul trei: aderarea la Rusia. Sunt ferm convins ca nici Rusia, nici Donbass nu au nevoie de asta ceva. Pentru ca nu va avea de castigat nici Rusia, nici Donbass. Vom intra sub incidenta unor sanctiuni foarte dure si cu siguranta nu vom putea produce sau vinde marfa noastra. Ceea ce inseamna prabusire economica, somaj, saracie”, a enumerat Ahmetov.

Al patrulea scenariu reprezinta, in opinia oligarhului, „singura cale corecta de urmat”: modificarea constitutiei ucrainene si descentralizarea puterii. „Asta se intampla atunci cand din Kiev, puterea trece in regiuni. Este atunci cand oamenii puterii nu sunt numiti, ci alesi. Este atunci cand puterea locala isi asuma in fata oamenilor responsabilitatea pentru prezent si pentru viitor. Sunt ferm convins ca Donbass poate fi fericit numai in componenta Ucrainei”, a concluzionat patronul echipei de fotbal Sahtior.