In acest an, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va trebui sa imprumute aproximativ 50 de miliarde de lei (aproximativ 11 miliarde de euro) pentru a rostogoli emisiunile de titluri scadente in acest an. Cele denominate in moneda europeana insumeaza 1,76 miliarde de euro.

Nevoia puternica de finantare incepe chiar din prima luna din 2013, cand are de rambursat 6,2 miliarde de lei. Celelalte varfuri ale datoriei vor fi atinse in februarie – 5,9 miliarde de lei, martie – 6 miliarde de lei si octombrie – 6,1 miliarde de lei.

Mai relaxante vor fi, insa, lunile iunie si august, cand MFP va avea de rambursat 1,3 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de lei.

Pentru a face fata acestui serviciu al datoriei, Ministerul de Finante si-a anuntat deja intentia de a accesa, in 2013, o finantare internatională prin emiterea de titluri de stat cu o valoare indicativa de de 2,5 miliarde euro.

„Cel mai probabil, Finantele nu se vor mai bucura de un mediu favorabil ratei de dobanda întâlnit în prima jumătate a anului 2012, când BNR s-a angajat într-un ciclu de relaxare a politicii monetare, iar randamentele obligatiunilor de stat denominate in lei au intrat în declin puternic, ajutând eforturile de refinantare”, comenteaza analistii Piraeus Bank.

Potrivit acestora, după ce banca centrală a trebuit să-si adapteze politica monetara la efectele turbulentelor politice si la contractia apetitului investitorilor pentru activele romanesti, curba randamentelor a intrat pe un trend ascendent si s-a aplatizat

„Randamentele vor fi in continuare influentate de fluxurile de capital strain. Piata obligatiunilor s-a dovedit a fi sensibila la mediul economic global si orice deteriorare a sentimentului investitorilor străini este imediat tradus într-o ajustare a cererilor de rambursare”, au conchis analistii Piraeus Bank.
.