Bursa de energie OPCOM va dezvolta o platforma noua, OTC, prin care producatorii si furnizorii de electricitate pot incheia contracte prin incredintare directa. Formula va fi una transparenta si va evita situatiile consacrate de asa zisii baietii destepti din energie. 


Noua lege a energie, apropbata la mijlocul anului trecut, a interzis contractele de furnizare a energiei electrice prin incredintare directa si a impus ca orice tranzactie sa se desfasoare pe bursa OPCOM, prin licitatie. Furnizorii de energie au contestat aceasta masura sustinand ca noile prevederi blocheaza operatiunile de import-export, nu respecta reglementarile europene privind transparenta pietei engros, blocheaza investitiile in sectorul de electricitate, blocheaza complet accesul in piata a companiilor nerezidente titulare de licenta si nu da posibilitatea acoperirii in timp util de catre furnizori a cerintelor consumatorilor. 

In aceste conditii, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a pus in dezbatere publica un document prin care se doreste dezvoltarea unei platforme noi pe bursa de energie, OTC (over-the-counter), prin care participantii de pe piata isi pot alege singuri clientii. "Fiecare participant isi poate ajusta succesiv pretul de oferta, tranzactiile incheindu-se cu primul participant care, in urma ajustarii, indeplineste conditiile ajustarii", se spune in nota de fundamentare a proiectului ANRE. 

Incredintarea directa de energie a fost interzisa dupa ce ani de zile a fost consacrata de asa zisii baieti destepti. Acestia din urma au avut contracte cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de curent, pe termen lung, la pret secret. Printre aceste companii s-au numarat Energy Holding, Alpiq, EFT, Elsid, Electrocarbon, Alro, Euro P.E.C. etc.