Karolina Palucka, de la Institutul Baylor, din Dallas, a relatat despre aceasta descoperire stiintifica intr-un articol publicat pe site-ul oficial al Science Immunology.

"Am gasit un sub-tip special de celule dendritice, care lasa virusii sa patrunda usor si care produc activ fragmente de particule virale. Alt tip de celule dendritice sesizeaza aceste fragmente si le foloseste pentru a invata celulele T sa lupte impotriva virusilor. O asemenea explica functionarea imunitatii si motivul pentru care vaccinurile ne protejeaza impotriva infectiilor", a explicat Paluska.

Celulele dendritice reprezinta prima linie a apararii unui organism impotriva infectiilor necunoscute. Ele "locuiesc" in mucoasa nazala, pe peretii vaselor de sange si sunt primele care intra in cntact cu patonegii care patrund in organism. Karolina Palucka si colegii ei au constatat ca mecanismul acestor celule este, de fapt, foarte simplu.

Oamenii de stiinta au aflat ca respectivele celule dendritice pot fi impartite in doua grupe: celule regulate si celule "kamikaze" speciale. Acestea din urma nu rezista la infectii si contribuie la reproducerea virusilor in interior. La un moment dat, ele mor si se divizeaza, lansand, totodata, visurii intacti si alterati.