Analizand activitatea financiara a gruparilor mafiei calabreze, expertii au ajuns la concluzia ca acestea investesc masiv in dezvoltarea energiei eoliene. Printre altele, politia italiana a arestat, in urma cu cateva luni, activele omului de afaceri sicilian, Vito Nicastri, supranumit si regele eolienelor. Sechestrul a vizat bunuri in valoare de 1,3 miliarde de dolari, un adevarat record.

Printre altele, au fost confiscate 43 de companii si 98 de active imobiliare, inclusiv cladiri, blocuri de locuinte, magazine si terenuri, precum si 86 de conturi bancare, carti de credit si titluri valorice. Se crede ca Nicastri are legaturi cu Matteo Messina Denaro, considerat „nasul” mafiei siciliene. In urma cu un an, politia a mai arestat active ale mafiei calabreze in valoare de 350 milioane d euro, inclusiv cea mai mare centrala eoliana din Europa. Situata la Crotona, ea cuprinde 48 de generatoare eoliene.

Astfel, lupta impotriva „eolienelor” mafiei a devenit una dintre principalele directii de activitate ale Europol. Pentru operatiunile ei, mafia foloseste numeroase companii inregistrate in afara granitelor Italiei, in San-Marino, Germania, Elvetia. In iunie, Europol a dat publicitatii un raport, conform caruia crima organizata italiana constituie cel mai mare pericol pentru Uniunea Europeana in ansamblul ei. Merita mentionat, ca si in Romania, parcurile eoliene s-au inmultit considerabil in ultimii ani.

Potrivit estimarilor institutiei, numai cifra de afaceri a mafiei calabreze s-ar cifra la peste 44 miliarde de euro pe an, iar volumul activitatilor financiare realizate de intreaga mafie italiana este similar cu PIB-ul unor state nu foarte marunte si care sunt membre UE. Mai mult, capii lumii interlope nu numai dezvolta energie alternativa in propriile lor interese, dar scot bani frumosi inclusiv din subventiile pentru agricultura acordate de UE.