Un material pe aceasta tema a fost publicat in revista Cell Metabolism. Specialistii au analizat influenta glucozei asupra nematodelor (viermi cilindrici), ajungand la concluzia ca ea are legatura cu activitatea mecanismului molecular, reglat cu ajutorul insulinei. De aceea medicii sunt de parere ca fenomenul este valabil si pentru organismul omului.

Printre altele, expertii au constatat ca includerea glucozei in hrana nematodelor scurteaza cu 20% durata de viata. Ahnterior, geneticienii reusisera sa genereze mutatii in celulele acestor vietati, antrenand o crestere a duratei de viata. Dar, cand respectivilor viermi le-a fost administrat zahar, efectul de longevitate a disparut complet, in pofida prezentei genelor care ar fi putut organismelor vii o viata mai lunga.

"Efectul de scurtare a vietii in cazul nematodelor care au consumat glucoza este legat de reducerea numarului de canale de transport si de intinirea in organismul lor a proceselor care produc glucoza", au concluzionat autorii studiului.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca acelasi efect este posibil si in organismul omului. In opinia lor, glucoza se afla in toate celulele vii de pe planeta si, de regula, nu trebuie obtinuta din hrana, pentru ca organismul o produce singur. Dar daca o persoana primeste odata cu zaharul 10-20% din volumul zilnic de calorii, acest lucru poate antrena o serie de complicatii in organism, pana la scurtarea duratei de viata.