Specialistii americani s-au gandit sa afla modul in care "presiunea culturala" poate modifica ritmul biologic al omului. De-a lungul experimentului efectuat in acest scop, expertii au observat modul de viata a sute de locuitori din diferite tari ale alumii. Ei au folosit, in acest snes, o aplicatie special elaborata si instalata pe telefoanele inteligente ale subiectilor.

Dupa ce au analizat datele astfel obtinute, oamenii de stiinta au primit confirmarea supozitiilor lor: omul modern trebuie sa aloce tot mai mult timp obligatiunilor sociale, reducand din perioada alocata, in mod normal, somnului.

"Consideram ca aceste presiuni pot avea consecinte dintre cele mai nedorite, fiind afectata, in primul starea de sanatate a populatiei, care, pentru ca va trebuie sa acorde mai mult timp activitatilor sociale in detrimentul somnului, se va simti tot mai slabita, cu putere de munca si concentrare substantial diminuate", sustin autorii studiului.

In opinia lor, telefoanele inteligente, comunicarea permanenta pe retelele de socializare, prelungirea orarului de munca pana seara tarziu si introducerea unui mod de viata deosebit de activ, toti acesti factori au influenta deja majoritatea oamenilor care traiesc in diferite colturi ale planetei. Dorinta oamenilor de a nu ramane in urma, de a fi mereu in pas cu timpul a determinat deja conturarea unei crize globale a somnului".