“Trebuie sa recunosc faptul ca escaladarea tensiunilor din Peninsula coreeana nelinistete, pentru ca Rusia este vecinul Coreei de Nord. Iar daca, Doamne fereste, se va intampla ceva, Cernobilul, pe care il stim cu totii foarte bine, o sa vi se para o poveste pentru copii », a declarat liderul de la Kremlin, comentand situatia din Coreea de Nord. « Daca exista un asemenea pericol ? Eu cred ca exista », a adaugat Vladimir Putin la o conferinta de presa.

Potrivit spuselor sale, Rusia se pronunta impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa si cere denuclearizarea intregii Peninsule coreene. La randul sau, cancelarul Angela Merkel a aratat ca la situatia din Coreea de Nord comunitatea mondiala ar trebui sa aibe o reactie comuna. In opinia sefului guvernului de la Berlin, « China si Rusia joaca, in aceasta chestiune, un mare rol. Cred ca, pe ansamblul, avem acelasi obiectiv, acela ca Phenianul sa-si indeplineasca obligatiunile sale internationale”.

In contextul vizitei lui Putin in Germania si a acutizarii starii de tensiune din Peninsula coreana, cotidianul rus Kommersant a prezentat in numarul sau de astazi punctul de vedere al mai multor experti pe probleme asiatice. „Phenianul nu va ataca primul, pentru ca, indiferent de ce se spune, nord-coreenii sunt constienti de faptul ca un astfel de gest ar fi egal cu sinuciderea”, citeaza publicatia opinia analistului Konstantin Asmolov, de la Institutul pentru Orientul Indepartat.

„Ceva similar Peninsula coreana traieste la fiecare 3-4 ani”, a amintit, pe de alta parte, Andrei Lanikov, de la Universitatea Kunmin. „Se lanseaza tot felul de amenintari. Apoi, Coreea de Nord va da de inteles o posibila revenire la masa tratativelor si, fireste, vor urma concesii economice, mai mici sau mai mare, si asa mai departe”, a estimat expertul rus.