La sfârșitul lunii noiembrie 2013, în Elveția erau înregistrați 1,88 milioane străini, dintre care 1,25 milioane de persoane provenite din Uniunea Europeană sau statele Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

"Consiliul federal a decis miercuri că cetățenii din UE/AELS care vin în Elveția în căutarea unui loc de muncă nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale. Același lucru este valabil și pentru rudele lor', a anunțat Oficiul federal pentru emigranți într-un comunicat. 'În plus, resortisanților dintr-o țară membră a UE/AELS li se va refuza autorizația de stabilire dacă sunt în șomaj de peste 12 luni. Regula se aplică chiar dacă există o convenție de stabilire cu țara de origine", a adăugat sursa citată.

Autoritățile elvețiene au decis să ia aceste măsuri din cauza lipsei de informații clare cu privire la acordarea de ajutoare sociale și a dreptului de sejur, în special în cazul persoanelor care intră în Elveția cu scopul de a căuta un loc de muncă sau a celor care devin șomeri în perioada în care stau în Elveția.

Potrivit celor mai recente date, în 2012 peste 250.000 de persoane, din care aproape o treime cu vârsta mai mică de 18 ani, au beneficiat de ajutoare sociale în Elveția, în creștere cu 6% în ritm anual. Însă dacă în rândul cetățenilor elvețieni proporția celor care primesc ajutoare sociale este de 2,2%, în cazul cetățenilor europeni din UE-27 proporția se ridică la 3,1%.

În Elveția, țară cu o populație de aproximativ opt milioane de persoane, proporția străinilor crește constant. Creșterea se datorează în principal cetățenilor proveniți din țările europene, în timp ce numărul resortisanților din țările terțe a rămas practic constant. În data de 9 februarie, elvețienii urmează să se pronunțe asupra unei inițiative a partidului populist UDC, care vrea să dea prioritate elvețienilor pe piața muncii prin reintroducerea unor contingente pentru muncitorii străini. Aceste contingente au fost eliminate ca urmare a acordurilor de liberă circulație convenite între Elveția și Uniunea Europeană.