Conform sursei citate, în perioada ianuarie - august, plăţile directe pentru lucrări efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene au depăşit valoarea de 740 milioane de lei, ceea ce indică un grad de absorbţie estimat de 72%. La următoarea rectificare bugetară, CFR SA estimează necesitatea suplimentării bugetului de finanţare a acestor proiecte, fiind create premisele ca, până la sfârşitul anului 2016, gradul de absorbţie să depăşească pragul de 100%.

La capitolul investiţii, în prima jumătate a acestui an, s-a înregistrat o creştere a graficului de implementare, portofoliul companiei depăşind anul acesta 400 de proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare, îmbunătăţirea capacităţilor de exploatare şi a calităţii transportului şi creşterea gradului de siguranţă în traficul feroviar.

Investiţiile totale alocate acestor proiecte se ridică la aproximativ 22 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro), sursele financiare fiind asigurate din fonduri externe, de la bugetul de stat şi din surse proprii. Per ansamblu, exerciţiul financiar preliminar al companiei indică un rezultat brut de 227 milioane de lei în primele 8 luni ale anului 2016, evoluţie pozitivă care se preconizează a se menţine până la sfârşitul anului.

CFR SA precizează că, în prima jumătate a acestui an, a finalizat 6 mari proiecte de investiţii, în valoare totală de 1,32 miliarde lei, iar în execuţie în acest moment sunt lucrările de reabilitare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare, în valoare totală de 7,04 miliarde lei. De asemenea, au fost lansate 58 proiecte noi de investiţii, în valoare totală de 12,61 miliarde lei, iar restul de 336 de proiecte au fost prioritizate la nivelul celor 8 regionale de cale ferată, valoarea totală alocată fiind de 1,03 miliarde lei, scrie agerpres.