În afară de această creştere globală, susţinută în principal în Europa de Est, Asia şi Orientul Mijlociu, SIPRI constată că diminuarea cheltuielilor militare în Occident s-a încetinit.

SUA rămân pe departe ţara care cheltuieşte cel mai mult în domeniu. Bugetul lor militar, de 596 miliarde de dolari, s-a repliat cu 2,4% în raport cu anul precedent, adică cu mai puţin decât în anii precedenţi. Sam Perlo-Freeman, cercetător al SIPRI, a explicat aceste cheltuieli suplimentare pentru înarmare prin războiul împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Al doilea buget militar ca mărime, al Chinei, este estimat la 215 miliarde de dolari, urmat de cel al Arabiei Saudite (87,2 miliarde), care l-a depăşit pe cel al Rusiei (66,4 miliarde). În ultimii zece ani (2006-2015), în timp ce bugetul alocat înarmării de SUA s-a redus (+4%), cel al Chinei a explodat (+132%), iar cele ale Arabiei Saudite (+97%) şi Rusiei (+91%) au crescut rapid.

Franţa - al cincilea buget în domeniu în 2014 - a căzut pe locul al şaptelea, după Marea Britanie şi India. Per ansamblu, bugetele Europei occidentale au scăzut în continuare, dar mai puţin rapid, relateaza agerpres.

'Motivele acestei schimbări de tendinţă sunt Rusia, gruparea Statul Islamic şi NATO', potrivit lui Perlo-Freeman. Membrii NATO s-au angajat să respecte până în 2014 obiectivul cheltuielilor militare corespunzând unui procent de 2% din Produsul Intern Brut (PIB). În Asia, creşterea cheltuielilor Indoneziei, Filipinelor, dar şi ale Japoniei şi Vietnamului reflectă tensiunile - mai mult sau mai puţin deschise - cu China şi cu Coreea de Nord.