"Speram ca explorările la Pungeşti vor începe în două-trei săptămâni", a spus directorul Chevron pentru România, Tom Holst, citat de agentia France Presse. Grupul american şi-a întrerupt in cateva randuri activităţile pentru explorarea gazelor de şist la Pungeşti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul României şi a opoziţiei activiştilor ecologişti.

Marţi, Chevron a organizat o deplasare a jurnaliştilor la Pungeşti, unde ar urma să fie forat primul puţ de explorare a gazelor de şist din România. Cu toate acestea, sute de opozanţi, supravegheaţi îndeaproape de jandarmi, au reuşit să se apropie de zona de foraj strigând "Nu, gazelor de şist".

"Nu vom utiliza fracturarea hidraulică pentru explorare", a lansat Tom Holst, subliniind că orice decizie legata de o eventuală extragere prin intermediul metodei de fracturare hidraulică va fi luată peste  trei sau cinci ani.

In alta ordine de idei, reprezentanţii Chevron au afirmat că pentru lucrările de la perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti au fost angajate 56 de persoane din judeţul Vaslui, 32 dintre salariaţi fiind din comuna Pungeşti.

Potrivit unui raport al US Energy Information Agency (EIA), România dispune de o rezervă recuperabilă estimată la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist.