'Chevron confirmă astăzi (sâmbătă) suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, ca urmare a activităţii protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi (sâmbătă - n.r). Respectăm dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii', arată un comunicat Chevron remis AGERPRES.

Compania precizează, din nou, că a obţinut permisele de mediu şi autorizaţiile necesare demarării activităţilor în Siliştea şi intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2.

'Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale', se mai arată în documentul citat.

Aceasta este a doua oară când compania americană decide suspendarea operaţiunilor pe fondul protestelor localnicilor. Activităţile Chevron în Siliştea fuseseră reluate la începutul lunii decembrie.

Sâmbătă, mai mulţi protestatari adunaţi în comuna vasluiană Pungeşti au rupt cordonul de jandarmi si au pătruns pe perimetrul Chevron acolo unde muncitorii angajaţi de firma americană lucrează pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist. Geamurile câtorva utilaje au fost sparte de protestatari. Autorităţile au luat decizia să suplimenteze echipajele de jandarmi în zonă.

Atât sătenii din Pungeşti cât şi protestatarii veniţi din mai multe colţuri ale ţării cer oprirea lucrărilor pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei, a Guvernului, dar şi a autorităţilor judeţene.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui a anunţat, printr-un comunicat de presă, că nu a folosit forţa şi nici mijloacele din dotare, la protestul de la Pungeşti.

Protestele localnicilor din Siliştea au început pe 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat parţial drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti.

Pe data de 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În Pungeşti s-a format un curent împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Oamenii care fac parte din această mişcare, localnici din zonă şi militanţi ecologişti, spun că nu vor permite Chevron să pătrundă pe teren pentru a instala sonda de explorare.

În urma protestelor de la Pungeşti, Chevron a anunţat că suspendă orice activitate în zonă. Între timp, consilierii locali din comuna Pungeşti au votat în unanimitate o hotărâre privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de şist şi o decizie prin care interzic explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanţa de contencios administrativ de către Instituţia Prefectului Judeţului Vaslui.

Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui.