"În prezent, zona de evacuare din jurul vulcanului Calbuco este de 20 km. Poliția a dat deja instrucțiuni și a început evacuarea", a explicat ministrul de interne Rodrigo Penailillo. Primele informații oficiale făceau referire la o zonă de excludere de 10 km.

Ministrul chilian nu a precizat numărul de locuitori care vor fi evacuați. Operațiunea a început în zona Ensenada, unde trăiesc 1.500 de persoane, a precizat ministrul.

Erupția s-a produs în mod neașteptat, în condițiile în care în ultimele zile nu s-a detectat activitate vulcanică. "A sunat ca și cum un tractor cu remorcă ar fi trecut pe drum... Am lăsat totul în urmă, mi-am luat copilul, câinele și am urcat în mașină cu soția", a povestit Trevor Moffat, unul dintre locuitorii Ensenada.

"Toți vecinii erau afară, mulți tineri plângeau. Genul de reacție de tipul Armageddon", a comentat el.

Miercuri seară deasupra vulcanului se ridica o coloană de fum alb și cenușă în formă de ciupercă, vizibilă de la zeci de kilometri, dar primele informații nu indică o scurgere de lavă. Vulcanul este situat la o altitudine de 2.003 metri și era inactiv de 43 de ani, deși ultima erupție majoră s-a înregistrat în 1961.

Zborurile către această zonă au fost anulate. Este cea de a doua erupție înregistrată în câteva săptămâni în Chile, după cea din martie a vulcanului Villarrica, care este situat tot în sudul țării, mentioneaza, in context, agerpres in pagina electronica.