În ultimii trei ani, Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare a Oltchim şi a purtat mai multe corespondenţe cu autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister), în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât al vânzătorului, cât şi al cumpărătorului, dar şi al societăţii Oltchim.

"Acum credem că este bine că se încearcă vânzarea pe grupe de active, dar dacă într-adevăr se doreşte ca aceasta să fie un succes, este necesar să se rezolve de la început câteva probleme: gruparea activelor să se facă pe principiul funcţionalităţii acestora; grupele formate să constituie entităţi funcţionale tehnologic; vânzătorul trebuie să ofere şi soluţii pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eşalonate într-un timp rezonabil; altfel activele respective nu pot fi valorificate şi niciun cumpărător nu va prelua aceste active fără să aibă garanţia valorificării prin punerea lor în funcţiune; preţul de plecare a vânzării/licitaţiilor să fie unul realist, să ţină cont de uzura fizică şi morală a activelor respective; pentru a stabiliza, consolida şi dezvolta societatea sunt necesare investiţii imediate", mai spun reprezentanţii companiei.

Ei amintesc că Chimcomplex are o experienţă de peste 60 de ani în acelaşi domeniu, a obţinut rezultate remarcabile şi are toate atuurile pentru relansarea cu succes a Oltchim, are parteneri importanţi şi finanţarea necesara achiziţiei activelor, scrie agerpres.

"Prin achiziţia activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Română de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex şi Oltchim. Sinergia celor două combinate şi investiţiile preconizate vor crea o corporaţie puternică în România. Aceasta va valorifica superior resursele ţării: materii prime, personal instruit, piaţă şi tehnologie. Pe de alta parte, urmărim şi evoluţiile din industria chimică din ţările vecine; suntem interesaţi şi am avut contacte cu autorităţile ucrainiene pentru a ne implica în programul de privatizare lansat în ţara vecină, Ucraina", se mai arată în comunicat.

Potrivit unui anunţ oficial, "Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, în acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active". Părţile interesate sunt invitate să depună scrisori de intenţie până la data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete, inclusiv pentru toate.

Selecţia cumpărătorului sau cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016. În luna ianuarie, reprezentanţii companiei declarau că Oltchim a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare din partea unei companii din China şi a două din România.

"Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea", a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.

În plus, mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, a mai spus, tot la acea dată, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital.