In opinia expertilor, operatiunea trebuie privita prin prisma dorintei Beijingului de nu fi luat prin surprindere de o eventuala escaladare neasteptata a situatiei. Potrivit presei regionale din China, la inceputul lunii aprilie au avut loc exercitii militare pe mare, cu nave de lupta. A participat, de asemnea, o brigada de blindate.

Concomitent, fortele armate chineze au intarit efectivele de patrula de-a lungul granitei cu Coreea de Nord si au instalat camere de luat vederi, pentru o mai buna supraveghere a liniei de frontiera, precizeaza sursa citata.

Intre timp, inalţi oficiali americani i-au cerut Chinei să-şi utilizeze întreaga influenţă pentru a stopa acţiunile 'destabilizatoare' ale Coreii de Nord, subliniind că în joc sunt interese regionale şi internaţionale. "China are un interes major în stabilitate şi încercările neobosite ale Coreii de Nord de a se dota cu racheta nucleară reprezintă un pericol la adresa stabilităţii', a declarat, in acest sens, un înalt responsabil al administraţiei americane, care face parte din delegatia care il insoteste pe secretarul de stat John Kerry în prima sa vizită la Seul.

'Acest lucru ne oferă nouă şi chinezilor un obiectiv comun foarte puternic pentru denuclearizare', a adăugat acelaşi oficial, sub acoperirea anonimatului. Pe de alta parte, un responsabil al Departamentului de stat a declarat ca, daca Phenianul va efectua un test, "iar totul arata ca nord-coreenii pregatesc o astfel de actiuni, în timpul vizitei secretarului de stat în regiune, SUA 'nu vor avea nimic altceva de făcut decât să condamne' acţiunea regimului de la Phenian.

''Turneul secretarului de stat Kerry în Asia, care include Beijingul şi Tokyo, este foarte important pentru a le arăta aliaţilor noştri că suntem pregătiţi, că alianţele noastre contează şi că îi vom apăra', a mai adăugat oficialul american.